Nieuwe website Open Access stimuleert uitwisseling onderzoeksgegevens

dinsdag 20 oktober 2009

Website ontwikkeld door SURF

Utrecht, 20 oktober 2009
SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie voor hoger onderwijs en onderzoek, introduceert de website www.openaccess.nl. De website is namens het hele hoger onderwijs ontwikkeld en sluit aan bij de internationale Open Access week van 19 tot 23 oktober 2009.

De Open Access website biedt gestructureerde informatie over open toegang tot onderzoeksresultaten en de voordelen die dat biedt. Praktijkvoorbeelden illustreren de mogelijkheden die internet biedt voor vernieuwing van het wetenschappelijk publiceren. De website biedt informatie aan onderzoekers over hoe open toegang kan leiden tot grotere zichtbaarheid van hun werk. Openaccess.nl toont per vakgebied de mogelijkheden van het openbaar toegankelijk maken van onderzoeksresultaten.

Hotlinks
- Nederlandse Open Access website
- Nationale programma Open Access week
- Internationale programma Open Access week 
- Open statement SURF
- Economische studie naar de besparingen van Open Access

Gezaghebbende onderzoekers
Robbert Dijkgraaf, president Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, betoogt waarom Open Access publiceren wenselijk is: “Het uitgangspunt moet zijn dat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen nemen van de resultaten van de wetenschap. Daar is de wetenschap uiteindelijk het meest mee gebaat.” Andere gezaghebbende onderzoekers, waaronder een Nobelprijswinnaar, bieden inspiratie, ook aan bestuurders en docenten. Deze Engelstalige website richt zich met name op bezoekers uit het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek.

Open Access week
De website gaat online tijdens de internationale Open Access week. Wereldwijd besteden universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten extra aandacht aan het belang van openbare toegang tot onderzoeksresultaten die met publiek geld zijn gefinancierd. In Nederland organiseren veel universiteiten informatiebijeenkomsten over de voordelen van Open Access publiceren. Met voorbeelden en praktische hulp wil het hoger onderwijs de (toekomstige) onderzoekers inspireren. SURF coördineert dit landelijke programma.

Het idee achter Open Access is simpel: onderzoek dat met publieke middelen is gefinancierd, moet open toegankelijk zijn voor iedereen en niet alleen voor instellingen die de steeds duurder wordende abonnementen nog kunnen betalen. Recent economisch onderzoek heeft aangetoond dat Open Access-publiceren de Nederlandse samenleving tot 133 miljoen euro besparing oplevert. Dit hoeft niet ten koste te gaan van de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek. Er zijn vele wegen die naar de open toegang kunnen leiden.