Telindus-ISIT voorziet Grafisch Lyceum Utrecht van nieuw core en access netwerk

maandag 28 september 2009

Telindus-ISIT heeft bij het Grafisch Lyceum in Utrecht een nieuw core en access netwerk geïmplementeerd. Tegelijkertijd stapt de middelbare beroepsopleiding over op IPv6.

Het Grafisch Lyceum Utrecht is met 2000 leerlingen een relatief kleine school, die zich onderscheidt door zijn uitstekende ICT-voorzieningen en brede opleidingsaanbod, waaronder een multimedia-opleiding en een opleiding game design. Bovendien geeft de school leerlingen veel vrijheid als het gaat om het downloaden van programma’s. “Creativiteit staat bij ons voorop. We willen leerlingen daarin niet beperken”, zegt hoofd ICT Koen Hillen.

Het oude netwerk stamde uit 2002 en werd door een stevige groei in het aantal leerlingen en computers te traag. Het nieuwe netwerk is gebaseerd op een Juniper EX series switch en SRX services gateway met firewall, intrusion prevention en VPN-tunneling. Het LAN krijgt daarmee een bandbreedte van 10G in de backbone en 1G tot aan de desktop.

Het Grafisch Lyceum Utrecht koos voor Telindus-ISIT omdat dit bedrijf ook reeds in 1997 en in 2002 de school voorzag van een netwerk. “Opvallend is dat dezelfde engineers er nog altijd werken. Dat geeft vertrouwen, want zij hebben de voorgaande twee keren uitstekend werk geleverd”, aldus Hillen. “Bovendien bewijst Telindus-ISIT met klanten als SURFnet keer op keer dat ze op technologisch gebied voorop lopen.”

Voordat het netwerk in de zomervakantie werd geïmplementeerd, is de nieuwe situatie eerst in het lab bij Telindus-ISIT opgezet in een testopstelling. De netwerkbeheerder van het Grafisch Lyceum Utrecht was daar een hele dag bij aanwezig. Hij heeft daarna een groot deel van de installatie zelf kunnen doen. De configuratie heeft Telindus-ISIT voor zijn rekening genomen. Al met al is het netwerk een halve dag uit de lucht geweest. Hillen: “Wij doen het volledige ICT-beheer zelf, met drie mensen. Telindus-ISIT heeft hun kennis uitstekend overgedragen, zodat wij zelf in staat zijn het netwerk te beheren.”