Culios start netwerksite voor bewust koken en op maat kopen

maandag 28 september 2009

Gevarieerder eten, verspilling tegengaan en slim inkopen

Wageningen, 28 september 2009 - Culios introduceert een nieuw online netwerk bedoeld voor iedereen die bewust en met plezier kookt. De site biedt voor Culios speciaal ontwikkelde recepten, winkeltips en aanbiedingen en gerichte suggesties op basis van het eigen persoonlijke profiel. Met de website wil Culios het gebruikers makkelijk maken gevarieerd en verantwoord te eten, in de juiste hoeveelheden en slim ingekocht. De recepten zijn overzichtelijk en worden in hoeveelheden precies aangepast aan de gezinssamenstelling, zo kunnen huishoudens gemakkelijk meewerken aan het terugdringen van de voedselverspilling. Daarnaast is ook een rol weggelegd voor het uitwisselen en becommentariëren van recepten en kunnen gebruikers met behulp van de agenda en planningsfunctie bijhouden (en laten zien) wat ze eten en gegeten hebben. Ook kunnen mensen via de site contact met elkaar leggen om gezamenlijk te eten of te koken.

Culios mikt specifiek op die mensen die waarde hechten aan goed en gezellig eten, en daarbij graag geïnspireerd willen worden of anderen willen inspireren.

Hotlinks
Website Culios
Afbeeldingen in high res

Gevarieerd eten en recepten uitwisselen
Culios stelt gebruikers in staat gevarieerd te eten, gebaseerd op de eigen voorkeuren en tijdbesteding, bijvoorbeeld door kooksuggesties aan te passen op bijvoorbeeld het sporten van de gebruiker. Gebruikers, 'Culies' geheten, worden middels het concept aangespoord informatie uit te wisselen over recepten, kooktips en eetgewoontes. Bovendien is er de mogelijkheid eetgenoten te leren kennen via de site. Zulke ‘smaakburen’ worden geselecteerd op basis van dezelfde smaakvoorkeuren. Daarnaast is het eenvoudig om groepen aan te maken voor bijvoorbeeld studentenhuizen en vriendengroepen.

Verspilling en aanbiedingen
Een van de zaken die Culios met de site beoogt aan te pakken is het probleem van voedselverspilling. Jaarlijks wordt in Nederland ruim drie miljoen ton voedsel verspild. De consument veroorzaakt ongeveer de helft van deze verspilling. Om verspilling van voedsel tegen te gaan biedt Culios de helpende hand om op maat te kopen en te koken. Dit door gerechten af te stemmen op de samenstelling van het huishouden.
Ook boodschappen doen wordt gemakkelijker doordat de boodschappen in handige groepen worden ingedeeld zoals groente en fruit, vlees, en zuivel. Ook de precieze hoeveelheid wordt getoond waardoor op maat kopen ook eenvoudiger wordt. Daarnaast geeft de website actuele aanbiedingen van supermarkten uit de buurt weer, waardoor gebruikers prijsbewust kunnen inkopen.

Doelgroep
Culios wil mensen voorzien in de behoefte aan een gemakkelijke benadering om gevarieerd en bewust om te gaan met eten.
Bovendien is Culios een netwerksite en richt zij zich daarmee op mensen die online interactie wensen met andere 'Culies'.Henri Luitjes, een van de initiatiefnemers van Culios over het webconcept: "Het combineren van food en fun speelt een belangrijke rol op onze site. Wij willen meedenken, speels zijn en stellen recepten voor zonder een beschuldigende vinger. Eten moet vooral gezellig zijn."