Zes duurzame ondernemers maken kans op half miljoen euro

donderdag 10 september 2009

Green Challenge ontvangt hoogste kwaliteit ideeën voor vermindering CO2-uitstoot

Amsterdam, 10 september 2009
- De Prejury van de Postcode Loterij Green Challenge heeft zes finalisten geselecteerd die kans maken op 500.000 euro. Wereldwijd hebben 313 mensen bij de jury van de Green Challenge gedetailleerde plannen ingeleverd die de CO2-uitstoot zal verminderen. Zij dingen mee naar de hoofdprijs of een van de twee extra prijzen van 100.000 euro. Drie Engelse, één Nederlandse, één Belg en een Amerikaanse genomineerde gaan door naar de volgende ronde; de finale.

Hotlinks:
video achter de schermen
promo video Green Challenge 2009
profiel genomineerden Green Challenge 2009

Zes ideeën die de wereld veranderen

Nederlander Sanne Castro wil een revolutie creëren in ontwikkelingslanden met een biogas-systeem dat miljoenen mensen van energie kan voorzien. De Amerikaanse Robin Chase heeft plannen voor de innovatie en flexibiliteit van bestaand en toekomstig rollend materieel (auto's, bussen en vrachtwagens). Engelsman Dean Gregory produceert goedkope turbines die windenergie vangen bij weinig wind. Zijn landgenoot Michael Mathres ontwikkelde een natuurlijk veevoer dat de kooldioxide-uitstoot van herkauwers, zoals koeien, vermindert. Robert Matthams uit Engeland brengt consumenten die goederen vervoeren in contact met vervoerbedrijven, gebruik makend van bestaande overcapaciteit. De Belg Hjalmar van Raemdonck ontwikkelde een aerodynamische oplossing voor vrachtwagens die het brandstofverbruik vermindert.

Bootcamp en finale
De finale vindt plaats tijdens multimedia-evenement PICNIC'09 in de Westergasfabriek te Amsterdam. In de drie dagen die eraan voorafgaan, worden de finalisten voor de voordracht van hun idee klaargestoomd in een bootcamp. Op 24 september 2009  presenteren zij tijdens de Deciding Round hun ideeën aan een internationale jury van mensen met expertise op het gebied van ondernemerschap, milieu, politiek en innovatie. Op basis van deze presentaties kiest de jury de winnaar van de Green Challenge 2009 die zij de volgende dag bekend maakt tijdens de Award Ceremony.

"Het is inspirerend dat over de hele wereld zoveel mensen hun tijd en expertise wijden aan het vinden van oplossingen voor de milieu-problematiek waar we voor staan. We hebben veel briljante ideeën onder ogen gekregen en vonden het pittig daaruit de zes beste ideeën te selecteren", zegt Femke Rotteveel, voorzitter van de Prejury. "Het lijkt me trouwens geweldig als volgend jaar het aantal  vrouwelijke inzendingen even groot is als het aantal mannelijke. Dit jaar lag dat nog beduidend lager."

De jury
De Prejury bestaat uit voorzitter
Femke Rotteveel (Nederlandse Postcode Loterij), Jeffrey Prins (Stichting DOEN), Jan Paul van Soest (Sustainability Consulting), Molly Web (The Climate Group) en Joris Kruse (Media Republic). De Jury die op 24 en 25 de winnaars kiest, zijn Liesbeth van Tongeren (Greenpeace), Niklas Zennström (ondernemer, oprichter van Kazaa en Skype), Bas Verhart (Media Republic) en Jim Walker (The Climate Group).

De Postcode Lottery Green Challenge stimuleert creatieve, innovatieve mensen die zich inspannen om verandering op gang te brengen in het terugdringen van CO2 uitstoot.

 

- - - - - - - -