Studenten Hanze Institute of Technology doen onderzoek naar toepassing sensoren met Stichting IJkdijk

maandag 7 september 2009

Samenwerking Stichting IJkdijk en HIT voor praktijk in onderwijs

Assen, 7 september 2009 –
Het Hanze Institute of Technology (HIT), bacheloropleiding in sensortechnologie van de Hanzehogeschool Groningen en Stichting IJkdijk, testfaciliteit voor de ontwikkeling van intelligente dijkbewakingssystemen, gaan een samenwerking aan in het onderzoek naar de toepassing van sensoren en sensornetwerken in waterkeringen. Zo gaan ze onder meer onderzoek doen naar innovatieve manieren om de toestand van de dijk te monitoren en efficiëntere manieren ontwikkelen om meetgegevens te verwerken. Op 3 september ondertekenden vertegenwoordigers van het HIT en de Stichting IJkdijk de samenwerkingsovereenkomst.

Hotlinks
Website HIT
Website Stichting IJkdijk
Klik hier voor foto’s in hoge resolutie

Studenten van het HIT gaan de IJdkijk in hun derde en vierde jaar gebruiken als casus en hiermee een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van sensortoepassingen in dijken. Een van de onderzoeksgebieden is de vraag of er aanvullende toepassingen zijn op basis van hetzelfde sensornetwerk. Voorbeeld hiervan is de snelheid bepalen van schepen die langs de dijk op de rivier varen. Er wordt ook bekeken of de drassigheid van weilanden achter de dijk kan worden bepaald.

Op deze manier biedt de IJkdijk studenten en docenten een omgeving om hun kennis over het toepassen van sensoren in de praktijk te brengen. Tegelijkertijd krijgt de IJkdijk zicht op nieuwe toepassingen voor hun intelligente dijken.

Noord-Nederland en sensortechnologie

Met de experimenteerlocatie bij Nieuweschans en een eerste 'LiveDijk' project bij de Eemshaven ligt het zwaartepunt van de activiteiten van de IJkdijk in Noord-Nederland. De technologie die de IJkdijk ontwikkelt is echter van internationaal belang. Errit Bekkering, lid van het directieteam van de Stichting IJkdijk namens de NOM:
"De IJkdijk is een prachtig voorbeeld van de manier waarop je sensortechnologie kunt inzetten voor maatschappelijke vraagstukken zoals dijkbeheer. Daarom stellen we de IJkdijk heel graag beschikbaar als onderzoeksplatform voor studenten die zich inzetten voor het ontwikkelen van nieuwe technologie. Dat we met HIT gaan samenwerken is voor ons dus eigenlijk niet meer dan logisch!"