SURF en Kennisnet presenteren Nederlandse vertaling van 'Producing Open Source Software'

donderdag 16 juli 2009

SURF en Kennisnet presenteren Nederlandse vertaling van ‘Producing Open Source Software’

Pdf-versie boek Karl Fogel beschikbaar onder Creative Commons licentie

Utrecht, 16 juli 2009
– Het boek ‘Producing Open Source Software’ van de Amerikaanse Open Source-deskundige Karl Fogel is nu ook in het Nederlands beschikbaar, voorzien van een voorwoord door staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. SURF en Kennisnet hebben de vertaling, met de titel ‘Open Source-software produceren’, financieel mogelijk gemaakt. Het boek van Fogel geldt in de internationale Open Source-community als een standaardwerk en is inmiddels in diverse talen beschikbaar. Het boek is verschenen onder een Creative Commons-licentie en is in de Nederlandse vertaling tevens onder deze licentie beschikbaar.

SURF en Kennisnet dragen de Open Source-community een warm hart toe en willen met deze uitgave een bijdrage leveren aan de initiatieven op dit gebied in Nederland. De pdf-versie van de vertaling is kosteloos beschikbaar via de website van SURF en Kennisnet en via de website van de oorspronkelijke uitgave.

Karl Fogel, auteur ‘Producing Open Source Software’: "Het ontwikkelen van Open Source-software is vaak een internationale onderneming. Een van de meest inspirerende zaken is de manier waarop documentatie heel snel wordt vertaald in andere talen, ongeacht in welke taal deze in eerste instantie is opgesteld. Ik ben enorm blij dat ‘Producing Open Source Software’ nu dankzij SURF en Kennisnet beschikbaar is in het Nederlands, niet alleen online maar ook in een mooie papieren versie.”

Hotlinks
- pdf 'Open Source-software produceren'
- website Karl Fogel
- website SURF
- website Kennisnet
- SURF visie Open Source Open Standaarden en Open Acces
- website MediaMosa

Inhoud boek
Het boek 'Producing Open Source Software’ geeft inzicht in de technische aspecten van Open Source-softwareontwikkeling en ook in de sociale kant ervan. Vragen die worden beantwoord, zijn: Hoe werkt een open source-ontwikkelproject? Hoe werkt een -internationaal- team van ontwikkelaars samen? Waar moet een bedrijf of organisatie op letten wanneer zij zelf wil bijdragen aan een Open Source-project?

Wim Liebrand, directeur Stichting SURF: "Fogel gaat op basis van zijn eigen ervaringen op alle zaken rond de ontwikkeling van Open Source-producten in en laat zien wat de kenmerken van succesvolle Open Source-projecten zijn. Hiermee is het boek een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in de wereld van Open Source-softwareontwikkeling, of beter nog, die er zelf aan wil bijdragen. En het leest nog lekker ook!"

Michael van Wetering, CTO van Kennisnet: “Er wordt heel veel gediscussieerd over Open Source-software, vaak zonder begrip van de essentie van dit ontwikkelmodel voor software. Dit boek verheldert hoe een Open Source-project werkt, waarom het goede software oplevert en waarom mensen gemotiveerd raken en gemotiveerd blijven om eraan te werken. Dit boek was voor ons dan ook een inspiratie om MediaMosa, ons gezamenlijke multimediaplatform, tot een succesvol Open Source-project te maken.”