SURFnet werkt samen met integrale kankercentra aan oncologische zorg

donderdag 16 juli 2009

SURFcontact faciliteert hoge kwaliteit videoconferencing voor overleg medisch specialisten

Utrecht, 16 juli 2009
- De zorg voor kankerpatiënten vereist samenwerking van meerdere medisch specialisten en zorgverleners uit verschillende ziekenhuizen, gecoördineerd onder de vlag van de integrale kankercentra (IKC’s). SURFcontact, de hoge kwaliteit videoconferencing-dienst van SURFnet, stelt druk bezette specialisten in staat de diagnostiek en behandeling van kankerpatiënten gezamenlijk te bespreken, zonder kostbare reistijd te verliezen. In een speciaal ingerichte kamer of door gebruik te maken van een computer met webcam participeren de medisch specialisten in hun eigen ziekenhuis aan een patiëntenbespreking in een ander ziekenhuis. Naast beeld en geluid van de deelnemers, kunnen ze via een tweede projectiescherm presentaties en beeldmateriaal, zoals CT-scans en foto’s met elkaar delen. Irene Dingemans programmaleider kwaliteitszorg van Integraal Kankercentrum Amsterdam :”Door de hoge kwaliteit van beeld en geluid nadert videoconferencing als nooit tevoren de ervaring van een bijeenkomst waarbij men fysiek in dezelfde ruimte aanwezig is”.

Door de samenwerking van een aantal IKC's met SURFnet is de toepassing van videoconferencing versneld tot stand gekomen. SURFcontact zorgde voor de landelijke videoconferencing infrastructuur en de IKC’s voor de implementatie in de ziekenhuizen. Het succes van deze dienst bij oncologische zorg opent deuren om de technologie tevens in te zetten voor andere specialismen of toepassingen. De betrokken IKC’s en SURFnet hebben een korte videofilm laten maken die een indruk geeft van videoconferencing tijdens oncologiebesprekingen en onderwijsmomenten.

 

De pilot is mede geïnitieerd door een aantal Universitaire Medische Centra ter stimulering van het gebruik van hoge kwaliteit videoconferencing tussen artsen onderling en voor onderwijs.

Hotlinks
- Video videoconferencing IKC's
- Website SURFcontact
- Website SURFnet
- website IKA
- website IKMN
- website IKNO

Pilot

De anderhalf jaar durende pilot van de IKC’s (IKA, IKMN en IKNO) zal het op grote schaal gebruiken van hoge kwaliteit videoconferencing mogelijk maken. In de pilot wordt tevens onderzocht hoe de HD videoconferencing dienstverlening na de pilot periode door de IKC’s wordt ingericht. Het succes van deze dienst bij oncologische zorg opent deuren om de technologie tevens in te zetten voor andere specialismen of toepassingen.

SURFcontact
SURFcontact is een dienst waarmee alle op SURFnet aangesloten instellingen in hoge kwaliteit (High Definition 720p) kunnen videovergaderen via het internet. Om van de dienst gebruik te maken, dient de instelling over een videoconferencing end-point (H323/SIP) en een snelle internetverbinding te beschikken. De videoconferencing-sessies vinden plaats vanachter de firewall van de instelling, een belangrijke beveiligingsvereiste voor ziekenhuizen. De data van beeld en geluid worden volgens internationale standaard versleuteld over het internet verstuurd.

SURFcontact biedt multipoint videoconferencing: twee of meerdere locaties kunnen eenvoudig worden verbonden in één virtuele meeting en tijdens de sessies kunnen tegelijkertijd databestanden, zoals presentaties en foto’s, op het scherm worden geprojecteerd. Bovendien is het mogelijk de sessies op te nemen en op een later tijdstip in streaming video te bekijken. Deelnemers zonder HD videoconferencing-apparatuur kunnen eveneens live meekijken in een Windows Media-formaat. Tot slot is het mogelijk alle aangesloten end-points van een uniek nummer te voorzien, waardoor een sessie zeer eenvoudig op te zetten is. SURFcontact wordt aangeboden in drie varianten: SURFcontact Light end-point, SURFcontact Light gatekeeper en SURFcontact Plus.

Roland Staring van SURFnet: "Videoconferencing kan veel toegevoegde waarde leveren en kosten besparen in het onderwijs, onderzoek en in de zorg. Zo hebben artsen bijvoorbeeld vaak overleg met hun collega's van andere locaties. Dankzij een dienst als SURFcontact kan hun reistijd fors worden teruggebracht wat weer kostenbesparingen oplevert."