Overheid bespaart miljoenen met één open source Rijkshuisstijl

woensdag 29 april 2009

Seminar toont voordelen open source bij overstap naar nieuwe Rijkshuisstijl

Amsterdam, 29 april 2009 - Onlangs koos Overheid Nieuwe Stijl (ONS) voor open source-software (OSS) voor het beheer van de website. Samen met het eerdere initiatief voor één Rijkshuisstijl en de samenvoeging van de communicatieafdelingen van de ministeries wordt hier een trend voortgezet die leidt tot meer efficiëntie, meer waarde en minder kosten voor de burger. Experts rekenden al voor dat dit miljoenen euro's aan besparingen oplevert.

Seminar over open source in de rijksoverheid
Op 27 mei vindt het seminar 'Hoe voldoe ik aan de Rijkshuisstijl? Open source geeft antwoord!' plaats. Het doel van het evenement is dat Rijksambtenaren concreet antwoord krijgen op hun vragen rondom de Rijkshuisstijl en in te gaan op de voordelen van open source-software. Zo krijgt men een stappenplan aangeboden en kan men ervaringen en tips uitwisselen met andere collega's over de overstap op de nieuwe Rijkshuisstijl. De rode draad tijdens het congres is hoe open source-software een belangrijke, geld besparende rol kan spelen. In combinatie met één Rijkshuisstijl kan de besparing voor de hele Rijksoverheid oplopen tot vele miljoenen euro's.

Tijdens het seminar leggen collega-ambtenaren aan de hand van praktijkcases de voordelen uit van een centrale Rijkshuisstijl. Door één stijl te gebruiken, worden naast uniformiteit ook besparingen gerealiseerd met betrekking tot het designtraject. De voordelen worden nog groter als gekozen wordt voor open source-software vanwege het ontbreken van licenties en hergebruiken van onderdelen die al ontwikkeld zijn in andere projecten.

Hotlinks
- Meer informatie seminar
- Inschrijven via mail


Open source is geen onderwerp van discussie
Naast de kostenvoordelen biedt open source-software veel snellere en eenvoudigere implementatietrajecten. Het ontbreken van licentiekosten kan een moeilijke productaanbesteding voorkomen. Door de vernieuwde wetgeving rondom aanschaf van software is de keuze voor OSS makkelijker gemaakt. Als een partij toch kiest voor een closed source-oplossing, dan kan de zogeheten ‘comply or explain’-vraag worden gesteld.

Tjeerd Brenninkmeijer, algemeen directeur van Hippo en een van de sprekers op het congres: "We hebben het over 200 departementen met meerdere websites per departement. Door niet voor elke site apart een kleur en stijl te kiezen en door reeds ontwikkelde componenten met elkaar te delen, kan de overheid miljoenen euro's besparen. Het ontbreken van licentiekosten en het besparen op lange aanbestedingstrajecten zorgt bovendien voor nog meer besparingen."

Meer waarde voor de burger
De combinatie van open source-software, één huisstijl en één website levert niet alleen besparingen op, maar biedt ook enorme kansen om beter te communiceren met de burger. Expert Erik M. Hartman spreekt tijdens het seminar over het hoe en waarom van meer waarde voor de burger. “De Rijksoverheid geeft met deze combinatie van OSS, één huisstijl en één website natuurlijk een prachtig signaal af aan de burger. Maar het moet niet blijven bij alleen de motor en de etalage. Er is meer uit te halen dan besparingen alleen. Nu ligt er de kans om de burger echt goed van informatie en diensten te voorzien.”

Zelf templates maken
Rednose en Hippo demonstreren tijdens het congres de Template Generator. Hiermee kunnen overheidsinstellingen eenvoudig keuzes maken over de gewenste details van de huisstijl, uiteraard binnen de gestelde grenzen qua kleuren en vormen. De Template Generator draagt eveneens bij aan de kostenbesparing, omdat er geen verschillende opdrachten meer hoeven worden uitgeschreven voor het ontwerpen van een huisstijl. Met een paar klikken zijn verschillende designs te bekijken.

Congresprogramma
13.00 - Inloop & ontvangst
13.30 - Opening Jan Willem Broekema
14.00 - 1 Logo: Achtergrond Rijkshuisstijl
14.30 - Showcase – ONS (Marcello Noto)
15.00 - Pauze
15.15 - Aanbesteding & open source (Mathieu Paapst)
16.00 - Showcase – ICTU Antwoord voor Bedrijven
16.30 - Pauze
16.45 - Haal meer uit uw Rijksoverheid website (Erik Hartman)
17.30 - Template generator live demo (Tjeerd Brenninkmeijer en Ruud Vriens)
18.00 - Borrel

Datum en inschrijving
Het congres vindt plaats op 27 mei in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Toegang is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt dus schrijf vooraf in via congres@onehippo.com. Meer informatie over dit seminar is te vinden op www.onehippo.com/nl/home.