Nieuw onderzoeksprogramma betekent potentiële miljoeneninvestering in ICT-onderzoek

dinsdag 24 maart 2009

 

Extra info


Hotlinks
-  Download het COMICT-onderzoeksprogramma
-  
Profiel Gerard van Oortmerssen
-  
Meer informatie over FES
Website ICTRegie


 Foto's
ICTregie.logo.rgb.jpg

Logo ICTRegie

Klik hier om hoge resolutie foto's of aanvullende informatie op te vragen


Voor meer informatie:
ICTRegie
Astrid Zuurbier
Tel: + 31 70 3440 803
zuurbier(at)ictregie.nl

Whizpr
Yvon Reitsma
Tel: 0317 410 483
ictregie(at)whizpr.nl


Over ICTRegie
ICTRegie is het nationaal regieorgaan voor ICT-onderzoek en innovatie. ICTRegie heeft als missie "Het vergroten van de Nederlandse innovatiekracht door Informatie- en Communicatietechnologie (ICT)". De centrale rol van ICTRegie is het vergroten van het elan, de interactie en de dynamiek en het stimuleren van creativiteit. Voor meer informatie: www.ictregie.nl

Voor het eerst zoveel publieke en private kernspelers op ICT-gebied op één lijn over ICT-onderzoek

Den Haag, 24 maart 2009ICTRegie, het Nationaal regieorgaan voor ICT-onderzoek en innovatie, heeft in samenwerking met het ICT-onderzoeksveld het onderzoeksprogramma COMICT (Connecting, Mastering Complexity, and Innovating by Cooperation) ontwikkeld. Om dit onderzoeksplan te financieren heeft het Ministerie van Economische Zaken begin maart een subsidieaanvraag van 153 miljoen euro ingediend. Als de subsidieaanvraag wordt toegekend, zal het programma een meetbare, positieve impact hebben op de Nederlandse ICT-, hightech en creatieve industrie en op de sectoren well being, mobiliteit en veiligheid.

Het onderzoeksprogramma wordt uitgevoerd in samenwerking met 33 industriële partners, 84 MKB-bedrijven, 19 kennisinstellingen en 34 maatschappelijke organisaties in een open en uitbreidbaar consortium. COMICT zal worden uitgevoerd door de beste Nederlandse ICT-onderzoeksgroepen aan 8 universiteiten.

Toegevoegde waarde COMICT
De ambitie van COMICT is het realiseren van een nationaal privaat-publiek innovatie ecosysteem voor ICT. Uitvoering van het onderzoeksprogramma zal leiden tot nieuwe innovatieve ICT-producten en diensten die op hun beurt economische waarde creëren, de concurrentiepositie van Nederland versterken en patenten en spin-off ondernemingen genereren. Ook op maatschappelijk gebied is het COMICT-programma van grote toegevoegde waarde. COMICT onderzoekt bijvoorbeeld hoe ICT kan bijdragen aan verhoging van efficiëntie en accuratesse van de gezondheidszorg. Verder onderzoekt COMICT hoe de doorstroming op onze autowegen kan worden verbeterd door inzet van ICT. Zo draagt COMICT bij aan de verhoging van de verkeersveiligheid en reductie van de CO2-uitstoot. Ook bekijkt COMICT hoe internetomgevingen nog betrouwbaarder gemaakt kunnen worden, zodat het vertrouwen in veilig aankopen doen via internet bij de Nederlandse burger kan worden verhoogd. Tevens onderzoekt COMICT hoe de uitdagingen op het gebied van openbare veiligheid kunnen worden opgelost door ICT toe te passen.

Gerard van Oortmerssen, algemeen directeur van ICTRegie: "Het is voor het eerst dat zoveel publieke en private kernspelers op het ICT-terrein onder één samenhangende strategische agenda bijeen zijn gebracht. Als dit COMICT-programma wordt uitgevoerd, betekent dit direct een nieuwe impuls voor de ICT-sector in Nederland."

Financiering COMICT
Het Fonds Economische Structuurversterking (FES) financiert investeringsprojecten om de economische structuur te versterken. In Nederland gaat ruim 40% van de aardgasbaten naar dit fonds. In totaal heeft de overheid 500 miljoen euro aan FES-geld ingezet voor de FES-ronde 2009. COMICT heeft een omvang van € 310 miljoen waarvan € 157 miljoen wordt geïnvesteerd door publieke en private partners. Voor de resterende € 153 miljoen wordt subsidie aangevraagd. Het kabinet neemt deze zomer een besluit over de subsidieaanvraag.