SURFnet maakt nominaties voor lichtpadenwedstrijd bekend

woensdag 25 februari 2009

 

Extra info


Hotlinks
-
website SURFnet
- website NWO
- SURFnet op Twitter
-
Enlighten Your Research
- Voorstellen van de genomineerden
- Projecten van de genomineerden
- SURFlichtpaden


Voor meer informatie

SURFnet
Paulien Rinsema
T: 030-2305378
paulien.rinsema(at)surfnet.nl         

Whizpr
Tessa Weber
T: 0317-410483
surfnet(at)whizpr.nl


Over SURFnet
SURFnet ontwikkelt en exploiteert innovatieve diensten voor het hoger onderwijs en onderzoek. Speerpunten zijn de netwerkinfrastructuur, authenticatie- en autorisatiediensten, en multimediale diensten om online samenwerking te bevorderen. Ongeveer één miljoen gebruikers in de doelgroep maken dagelijks gebruik van deze diensten. SURFnet behoort meer dan 20 jaar tot de grootste autoriteiten wereldwijd op het gebied van internetcommunicatie.

Over NWO
NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, financiert duizenden toponderzoekers aan universiteiten en instituten. Zij vergroot de kwaliteit en het innovatieve karakter van excellent wetenschappelijk onderzoek in Nederlands. Het NWO-gebied Exacte Wetenschappen (EW) zorgt voor een excellent wetenschappelijk onderzoeksklimaat in de disciplines Astronomie, Wiskunde en Informatica.

Onderzoekers maken kans op dynamische lichtpaden met 'Enlighten Your Research'

Utrecht, 24 februari 2009
– SURFnet, ICT-innovator van en voor universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen, nodigt samen met de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zeven deelnemers uit hun onderzoeksvoorstel verder uit te werken. De voorstellen zijn ingediend in het kader van de wedstrijd ‘Enlighten Your Research’ waarin onderzoekers kans maken op 20.000 euro en gratis gebruik van dynamische lichtpaden. Een lichtpad is een rechtstreekse optische dataverbinding over glasvezel met een gegarandeerde bandbreedte en beveiliging.

De komende maanden krijgen de deelnemende onderzoekers de gelegenheid hun voorstel uit te werken. Deze zomer zal de wedstrijdjury vanuit SURFnet en NWO de uitgewerkte voorstellen beoordelen en drie prijswinnaars bekendmaken. SURFnet zal bij de beoordeling letten op technische haalbaarheid en maatschappelijke relevantie. NWO beoordeelt de wetenschappelijke kwaliteit.

"Het is belangrijk dat onderzoekers toegang hebben tot de nieuwste technieken, zoals de lichtpaden van SURFnet. Met deze techniek loopt SURFnet wereldwijd voorop op het gebied van computernetwerken", aldus Mark Kas, lid van de wedstrijdjury vanuit NWO Exacte Wetenschappen. "Deze lichtpadenwedstrijd is een mooi voorbeeld van 'makelen en schakelen'. We willen de aandacht voor deze techniek onder onderzoekers verder verhogen, gebruik stimuleren en ook de beste voorstellen een kans geven om gratis gebruik te maken van een lichtpad."

Genomineerden
De voorstellen komen uit verschillende wetenschappelijke disciplines waaronder Astronomie, Bio-informatica en Telecommunicatie. De ingediende voorstellen tonen aan dat wetenschappers zich bewust zijn van de nieuwe mogelijkheden van dynamische lichtpaden voor hun onderzoek, bijvoorbeeld voor het delen van schaarse resources zoals geavanceerde instrumenten. Dit komt naar voren in een voorstel waarbij MRI scanners in Groningen en Maastricht met elkaar worden verbonden. In andere voorstellen zoals bijvoorbeeld uit de Astronomie en de Bio-informatica, willen de onderzoekers het dynamische lichtpad gebruiken om de grote hoeveelheden data uit de instrumenten snel naar andere locaties te sturen voor verwerking.

De genomineerde voorstellen zijn (in willekeurige volgorde):
1. The PALFA/GBT pulsar survey project: a study of extrame physics laboratories
2. A lightpath for simultaneous fMRI of social interaction
3. High speed light path network for the Netherlands Bioinformatics for Proteomics Platform
4. 3D Visualisatie van Complexe Netwerken
5. Lightpaths for Opportunistic Spectrum Access
6. Interdisciplinary and interinstitutional data collection for traffic simulation and travel behavior modeling
7. Gedistribueerd hoge kwaliteit audiovisueel testbed