Obama ideale Amerikaanse president volgens lezers Volkskrant Banen

maandag 3 november 2008

Gedrag Obama past beter bij president dan dat van McCain

 

Amsterdam, 3 november 2008 – Volgens de Nederlander is Barack Obama de ideale nieuwe president van Amerika. Zijn gedrag past veel beter bij dat van een president dan dat van John McCain. Dat blijkt uit de enquête die Volkskrant Banen in samenwerking met adviesbureau GITP uitvoerde onder ruim 1000 lezers.

 

Om een keuze te kunnen maken tussen John McCain en en Barack Obama werden de lezers geconfronteerd met verschillende gedragsskenmerken. Op basis hiervan werden Obama en McCain beoordeeld op ondermeer stijl van leidinggeven, charisma, overtuigingskracht en besluitvaardigheid. Het onderzoek laat zien of de lezers gewenst presidentieel gedrag herkennen bij de kandidaten.

 

Resultaten

Bijna negentig procent vindt Obama beter scoren op presidentiële eigenschappen en vaardigheden dan McCain. Daarnaast is Obama ook vele malen charismatischer dan McCain. Op de zogenaamde charisma-meter krijgt McCain een 4,3 en Obama een 6,9.

 

Als we meer specifiek naar de verschillende eigenschappen van de kandidaten kijken, zien we dat visie en durf de sterkste competenties van Obama zijn. Hij appelleert aan de behoefte van veel mensen om een nieuw verhaal te horen over verantwoord leidinggeven, aan de wereld zowel als aan de VS. McCain komt op dit onderdeel niet goed uit de verf. Zijn verhaal is minder herkenbaar of wordt niet gezien als visionair. Ook ziet men in het gedrag van Obama veel durf terugkomen. Zijn optreden wordt als moedig gezien en dat hoort bij een president.

 

De sterkste competenties van McCain zijn besluitvaardigheid en het wekken van vertrouwen. Zijn optreden komt relatief stevig over en zijn levenservaring geeft hem ook een zeker vertrouwen. Toch vinden de lezers van Volkskrant Banen ook deze competenties bij Obama sterker. Wat wel opvalt is dat het wekken van vertrouwen een relatief zwak punt is van Obama.

 

Leidinggeven aan het land is volgens de respondenten bij Obama in betere handen dan bij McCain. Vrouwen zijn daar nog positiever over dan mannen. Ook het gevoel voor politieke verhoudingen is bij Obama beter ontwikkeld. Hij weet de weg en gaat niet onnodig op gevoelige tenen staan. Politiek sensitief gedrag is erg belangrijk om partijen of andere landen aan je te binden; het leidt er toe dat het vertrouwen in de Verenigde Staten hersteld kan worden.

 

“We zullen nu snel zien in hoeverre de mening van de Nederlander overeenkomt met de keuze van Amerikanen”, zegt Quinty Danko, hoofdredacteur van Volkskrant Banen. “Met name het charisma van Obama spreekt ons Nederlanders blijkbaar aan. Daarnaast zijn ook wij toe aan een nieuwe koers in de VS. Als het aan de Volkskrant Banen-lezer ligt wordt het Witte Huis binnenkort betrokken door democraat Barack Obama en zijn gezin.”