Gemeente Schijndel heeft Waarmerk drempelvrij.nl

donderdag 20 april 2006

Open source Hippo CMS ingezet om website Schijndel drempelvrij te maken

Amsterdam, 20 april 2006 - De gemeente Schijndel heeft het Waarmerk drempelvrij.nl toegekend gekregen. De website is gebouwd met het open source Hippo content management systeem. Het Waarmerk drempelvrij.nl is het kwaliteitsmerk waarmee toegankelijke websites in Nederland worden aangeduid. Wanneer een website voldoet aan de eisen van de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl, dan mag deze site het groene logo van de Stichting dragen.

De Stichting Waarmerk drempelvrij.nl heeft als doelstelling de toegankelijkheid van Nederlandse websites te bevorderen voor iedereen, inclusief mensen met een functiebeperking. Internet vergroot de wereld en de zelfstandigheid van mensen met een handicap of functiebeperking. Iedereen zou volgens de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl dan ook dezelfde toegangsmogelijkheden tot internet moeten hebben. In de praktijk blijkt dat echter niet zo te zijn en zijn internetsites niet voor iedereen even toegankelijk. Vaak ontbreken alt-teksten (beschrijvende tekst bij een afbeelding), zijn de links te klein of bewegen ze, is de navigatie te ingewikkeld of worden te veel lange zinnen en moeilijke woorden gebruikt.

Door een website volgens internationaal geaccepteerde richtlijnen van het World Wide Web Consortium (W3C) te bouwen is een site ook bruikbaar voor mensen met een functiebeperking. Vaak hoeft er maar weinig veranderd te worden om aan de W3C-richtlijnen te voldoen.

Motorisch gehandicapten die geen muis vast kunnen houden kunnen door deze aanpassingen een website met het toetsenbord bedienen en voor blinden wordt de tekst op het scherm voorgelezen of er zijn braille leesregels die de informatie in braille weergeven. Daarnaast zijn er ook economische redenen om een website toegankelijk te maken, zoals het zichtbaar maken van een website op alle browsers, telefoons en andere platformen.

Tjeerd Brenninkmeijer, directeur van Hippo, de Nederlandse leverancier van open source content management-software: “Minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing, die verantwoordelijk is voor het ICT-beleid van de overheid, maakte zich afgelopen week in een overleg met de Tweede Kamer hard voor een ‘bouwkeuring’ voor websites. Die keuring zou de toegankelijkheid van websites van de Rijksoverheid moeten waarborgen. Ik kan me daar goed in vinden, want met het toenemend belang van internet, wordt de toegankelijkheid van websites net zo belangrijk als de fysieke toegankelijkheid van overheidsgebouwen. Dat websites ook bruikbaar zijn voor blinden en slechtzienden, gehandicapten en gebruikers van niet-standaard apparatuur, geeft een meerwaarde. Het overheidswaarmerk voor toegankelijkheid Drempelvrij.nl draagt hier aan bij.”

Voor meer informatie over drempelvrij zie: http://www.drempelvrij.nl/waarmerk