Gratis checks om te kijken hoe kwetsbaar je bent op internet

dinsdag 13 oktober 2009

SpicyLemon analyseert kwetsbaarheid van online activiteiten

Sliedrecht, 13 oktober 2009 - Beveiligingsspecialist SpicyLemon heeft gratis checks op zijn website gezet, waarmee internetgebruikers zelf kunnen controleren hoe kwetsbaar ze zijn op basis van hun online gedrag. De introductie van deze checks, vormen de start van de campagne 'Bescherm je ID op het internet'. Het online gedrag is bepalend voor welke risico's je loopt op het web. De checks bekijken wat precies je online-activiteiten zijn en in hoeverre jouw ID hierdoor risico's loopt. De uitkomst is een praktisch beveiligingsadvies dat matcht met jouw internetactiviteiten.

Hotlinks
Homepage Bescherm je ID op het internet

Elk gedrag zijn eigen virus
Malware-schrijvers spelen in op de onwetendheid en kwetsbaarheid van hun doelgroep. Gamers hebben te maken met andere bedreigingen dan mensen die veel chatten of vooral het internet gebruiken om informatie te vergaren. Om te ontdekken welke virussen zich op een bepaald gedrag richten en wat hiertegen is te doen, heeft SpicyLemon de gratis controles ontwikkeld.

De campagne Bescherm je ID bestaat in totaal uit drie stappen. Als eerste kunnen internetters controleren of ze reeds slachtoffer zijn van cybercrime met de SpicyLeboratory. Hiermee wordt de pc gescand op malware. Vervolgens doorloopt men de vragenlijst van de SpicyAnalyzer. De laatste stap is het matchen van het vertoonde gedrag met een passende beveiliging.

Beschermingseisen hangen af van gedrag
Een algemeen beveiligingsadvies bestaat niet, want de benodigde maatregelen hangen af van het gebruik van internet. Uit onderzoek van SpicyLemon onder bijna 600 internetgebruikers blijkt dat jongeren onder de 20 gemiddeld bijna 24 procent van hun internettijd actief zijn op sociale netwerken als Hyves en Facebook. Mensen in de leeftijdscategorie 30-40 jaar besteden daarentegen weer relatief veel tijd (meer dan 26 procent van hun online-tijd) aan online gamen. Surfen en downloaden is bij alle leeftijden ongeveer even populair.

Voor elk van deze activiteiten bestaan specifieke beveiligingsmaatregelen. Het is dus van belang eerst te bepalen waaraan een internetter relatief veel tijd besteedt. Pas daarna is een op maat gemaakt beveiligingsadvies te geven. De checks van SpicyLemon geven hier een antwoord op.

Nienke Ryan, product- en strategiemanager bij SpicyLemon: "Zonder kennis over hoe je jezelf moet beschermen tegen speciaal voor jou ontworpen malware en een beveiligingsoplossing die inspeelt op die specifieke bedreigingen, blijven er veel pc's die ten prooi vallen aan cybercrime. De combinatie van kennis en goede beveiligingsmaatregelen die gebaseerd zijn op het gedrag van de gebruiker, biedt een veel hoger niveau van bescherming, waardoor je veel vrijer kan omgaan met het uitwisselen van informatie via het internet, ongeacht wie je bent en wat je doet."