Nederland doet mee aan Open Access Week 2009
vrijdag 9 oktober 2009
Lokale activiteiten sluiten aan bij internationale Open Access Week
Utrecht, 9 oktober 2009 – Van 19 tot 23 oktober 2009 wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan open toegang tot onderzoeksresultaten. Nederland doet actief mee aan deze Open Access Week 2009. Zo organiseren veel universiteiten lezingen, spreekuren of een symposium waar onderzoekers, docenten en studenten worden geïnformeerd over de voordelen van Open Access en hoe ze hier gebruik van kunnen maken en kunnen bijdragen. Met voorbeelden en praktische hulp wil het hoger onderwijs de (toekomstige) onderzoekers inspireren. SURF coördineert dit landelijke programma.
Hotlinks
- Nationale programma Open Access Week
- Internationale programma Open Access Week
- Open statement SURF
- Economische studie ‘Costs and Benefits of Research Communication: The Dutch Situation’
- website NARCIS
- website HBO Kennisbank
Activiteiten
Aan de Vrije Universiteit Amsterdam wordt op 20 oktober een eredoctoraat uitgereikt aan Tim Berners Lee, de uitvinder van het world wide web. In Utrecht wordt op 23 oktober het symposium ‘Read me, Cite me, Count me’, georganiseerd waarin aandacht wordt besteed aan de voordelen van zichtbaar onderzoek. Data Archiving and Networked Services (DANS) van de KNAW organiseert de hele week een virtuele Open Data Speakers Corner. Op dit online forum geven beslissers en opinieleiders uit onder meer politiek, wetenschap en de uitgeverijwereld de aanzet voor een brede discussie over open data. SURF lanceert maandag 19 oktober de nationale website over Open Access die informatie verschaft over dit onderwerp.
Prof. Lex Bouter, rector magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam, vindt het belangrijk dat onderzoek dat met publiek geld is gefinancierd, ook voor het publiek toegankelijk is: “Het is de taak van universiteiten om aan de maatschappij transparant te maken wat het nut is van hetgeen met belastinggeld is onderzocht. En dat doe je niet, door het in niet voor iedereen toegankelijke tijdschriften te publiceren.”
Het idee is simpel: onderzoek dat met publieke middelen is gefinancierd, moet open toegankelijk zijn voor dat publiek en niet slechts voor die groepen die de steeds duurder wordende abonnementen kunnen betalen. Een economisch onderzoek heeft onlangs aangetoond dat het Open Access publiceren de Nederlandse samenleving tot 133 miljoen euro besparing oplevert. Dit hoeft niet ten koste te gaan van de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek. Er zijn vele wegen die naar open toegang kunnen leiden. En juist al die mogelijkheden, variaties en voordelen worden lokaal toegelicht, gedemonstreerd en aangereikt tijdens de Open Access week 2009.
De afgelopen jaren hebben de universiteiten en hogescholen hard gewerkt aan een kennisinfrastructuur om Open Access mogelijk te maken. Er is een netwerk van repositories opgezet dat eenvoudig te raadplegen is via NARCIS en de HBO Kennisbank.
<< Home