Grootste uitdaging projectmanagement: zicht op voortgang houden

maandag 13 juli 2009

Projectverloop inzichtelijk maken aan collega's vaak lastig

San Francisco, 13 juli 2009
- Projectmanagers hebben het meest moeite met het bewaken van de voortgang van hun project binnen de gestelde tijd. Ongeacht het soort project blijkt dit de grootste uitdaging. Daarnaast vinden veel managers het lastig om het verloop van het project te communiceren met collega's. Dit blijkt uit een rondvraag onder bezoekers van de onlangs gehouden beurs Overheid & ICT en uit aanvullend onderzoek onder klanten van Mindjet, leverancier van software voor samenwerking en persoonlijke productiviteit die ideeën, informatie en mensen visueel met elkaar verbinden.

Hotlinks
- Mindjet MindManager introductie (video)
- Mindjet MindManager 'Simple demo' (video)
- Hoge resolutie afbeeldingen


Mindjet signaleert dat het uitlopen of zelfs mislukken van projecten vaak het gevolg is van te weinig inzicht op de daadwerkelijke voortgang. Meer dan zestig procent van de ondervraagden noemt dit als hoofdreden. Een beter overzicht van tijdsplanning en de status van taken binnen een project zou al veel verschil maken. Daarnaast blijkt dat de afstemming tussen teamleden veelal te wensen overlaat. In veertig procent van de gevallen wordt dit als grootste uitdaging aangedragen. Projectmanagers slagen er lang niet altijd in om de voortgang te delen met anderen, waardoor niet iedereen op de hoogte is van de status van een project.

Effectief vergaderen
Er is tevens navraag gedaan over de effectiviteit van vergaderingen. Hieruit blijkt dat een vergadering pas echt effectief wordt als aan het eind de actiepunten nog eens kort worden doorlopen en taken aan bepaalde personen worden gekoppeld. Vervolgens zijn vooraf een duidelijke agenda en doelstellingen afspreken goede maatregelen om zo veel mogelijk rendement uit een vergadering te halen.

Hilary de Rover, country manager Nederland van Mindjet: "Veel projecten lopen nog altijd vertraging op of mislukken helemaal. Wij hebben dagelijks contact met betrokkenen en uit die gesprekken blijkt regelmatig dat beheer en interne afstemming vaker een rol spelen dan externe factoren. Door het beheer inzichtelijker te maken, kunnen projecten dus al veel beter verlopen."