HIT en Metsens werken aan slimme meter voor gas, water en licht

donderdag 14 mei 2009

Studenten HIT doen onderzoek naar nieuw concept voor slim meten

Assen, 14 mei 2009
Hanze Institute of Technology (HIT), bacheloropleiding in sensortechnologie en Metsens, ontwikkelaar van 'home info' systemen voor de particuliere markt, werken samen aan de implementatie van een nieuwe meterkast. De nieuwe meterkast bestaat uit slimme meters voor gas, water en elektra (GWE) en uit hard- en software voor data opslag, communicatie en toegankelijke informatiepagina’s op de thuis-PC. Studenten van het HIT met de specialisaties elektrotechniek, informatietechniek en human technology zijn op alle onderdelen van dit implementatietraject betrokken.

De digitale meetresultaten worden verkregen via, met sensortechnologie verrijkte, meettechnieken. Door de informatie eerst op een interne server te verzamelen kan de consument zelf beslissen of deze, naast zijn jaarverbruik, ook de gedetailleerde gegevens van zijn privéverbruik wil delen met de leveranciers. De nieuwe meterkast biedt hiermee een eenvoudige oplossing voor het privacyprobleem van de gebruiksinfo. Het automatisch doorsturen van energieverbruik naar leveranciers is iets waarover consumenten nu veel klachten hebben.

Bij dit project staat het informeren van de particuliere eindgebruiker over zijn verbruik met behulp van digitale informatie centraal. Het doel is om gebruikers meer inzicht te geven in, en meer bewustzijn te creëren ten aanzien van hun verbruik, om op die manier het verbruik terug te dringen.

Hotlinks

Website Hanze Institute of Technology

Website Metsens

Voor meer informatie/afbeeldingen/films

Innovatie Actieprogramma Drenthe

De ontwikkeling van het totaalconcept bouwt voort op het project “slimme watermeter” van HIT en Metsens. Voor dit project hebben het HIT en Metsens een opdracht en startsubsidie ontvangen van de provincie Drenthe. Het project van HIT en Metsens is één van de in december 2008 beloonde, innovatieve projecten die zijn ingediend in het kader van het Innovatie Actieprogramma Drenthe (IAD). Met de subsidie wil de provincie Drenthe ondernemers stimuleren vernieuwende, op duurzaamheid en nieuwe werkgelegenheid gerichte activiteiten te ontwikkelen. De provincie geeft zo een impuls aan Drenthe als dynamische en concurrerende kennisregio. 

"Beide bedrijven leveren kennis en kapitaal voor de ontwikkeling van nieuwe sensortechnologie- toepassingen. De samenwerking tussen HIT en Metsens wordt extra gestimuleerd doordat Metsens per januari 2009 werkruimte heeft betrokken in het pand van het HIT in Assen. Studenten kunnen op deze manier in-house ervaring opdoen met de ontwikkeling van nieuwe sensorproducten en Metsens kan gebruik maken van de faciliteiten en de kennis van het HIT", aldus Petra de Rijke, Dean van HIT.