SURFnet's GigaPort uitgeroepen tot Beste Business Case

zondag 19 april 2009

Vakjury beloont hybride netwerk voor onderwijs en onderzoek

Utrecht, 17 april 2009
– SURFnet heeft tijdens het ITSMF Voorjaarscongres de prijs van Beste Business Case in ontvangst genomen voor het GigaPort project. De prijs is uitgereikt door Computable-hoofdredacteur Alex Beishuizen. Het GigaPort project, waaraan door de overheid financiĆ«le steun is verleend via het Bsik programma, is als winnaar gekozen uit 43 ingediende projecten. De vakjury roemde de business case van SURFnet vooral om zijn innovatieve karakter en maatschappelijke waarde en om het proactieve stakeholder management en de manier waarop het innovatieve programma op projectmatig-beheerste wijze tot stand is gekomen.

Hotlinks
-
Video over GigaPort
-
Artikel Business Case GigaPort op Computable
-
Best Practices
- Boekje GigaPort ‘lichtend voorbeeld van visie, durf en samenwerking’
- Website SURFnet

In het GigaPort project is het netwerk SURFnet6 tot stand gekomen, dat naast internetfaciliteit ook lichtpaden biedt. Lichtpaden zijn rechtstreekse optische verbindingen tussen twee punten waarmee grote hoeveelheden data kunnen worden verzonden, zonder het internet te belasten.

 

SURFnet directeuren Kees Neggers en Erwin Bleumink namen de prijs in ontvangst.  GigaPort Project Directeur Kees Neggers: “GigaPort is een lichtend voorbeeld van visie, durf en samenwerking. We zijn erg trots op wat we met onze partners in GigaPort tot stand hebben gebracht. Met SURFnet6 beschikt Nederland nu over het meest geavanceerde netwerk in de wereld. En natuurlijk willen we op deze weg doorgaan. Een nieuw project, GigaPort3, staat al in de steigers. Daarin willen we het schaalbare hybride netwerk SURFnet7 ontwikkelen.”