Virusverspreiding via bestanden leeft weer op

maandag 16 maart 2009

Extra info


Hotlinks
- Volledige rapport met uitleg over elk van de 10 bedreigingen (PDF)
- Website SpicyLemon


Foto’s

Nienke Ryan

Hoge resolutie foto’s
Klik hier om hoge resolutie foto’s op te vragen


Voor meer informatie:
SpicyLemon
Nienke Ryan
Tel: 0184-647720
E-mail: nienke(at)spicylemon.nl

Whizpr
Erik van de Nadort
Tel: 0317-410483
E-mail: spicylemon(at)whizpr.nl


Over SpicyLemon
SpicyLemon, voorheen NOD32 Nederland, is beveiligingsspecialist van onder andere een nieuwe generatie virusbeveiliging en spamfilters, namelijk NOD32 van ESET en Caretaker AntiSpam. Een nieuwe generatie, omdat de producten sneller en betrouwbaarder werken dan concurrerende producten en net even anders dan anders functioneren. Bovendien gebruiken de producten hiervoor een minimum aan systeem-resources.


Mac-gebruikers blijven niet langer gespaard

Sliedrecht, 16 maart 2009 - Computergebruikers worden nog altijd bedreigd door virussen die als e-mailbijlagen worden verstuurd. Met name een trojan die meelift als Excel-bestand wordt de laatste tijd veel rondgestuurd. De bedreiging misbruikt een kwetsbaarheid in het spreadsheet-programma, waardoor een andere trojan, geheten Win32/Agent.NW, wordt geïnstalleerd. Deze bedreiging opent op zijn beurt enkele achterdeuren waardoor kwaadwillenden het systeem kunnen overnemen. Dit blijkt uit het maandrapport van belangrijkste bedreigingen in februari van ThreatSense.Net, het wereldwijde inventarisatienetwerk van beveiligingsleverancier ESET.

Het is opvallend dat een dergelijke aanpak nog steeds wordt gebruikt, omdat de techniek al in de jaren 90 populair was. Destijds konden documenten nog relatief veilig worden bekeken met document-viewers omdat het gevaar schuilde in de macro's in het bestand die in de viewer niet worden geopend. Tegenwoordig gaat het echter niet meer om kwaadaardige macro's, maar om zorgvuldig ontworpen Excel-documenten met verschillende uitvoerbare codes die enkel gericht zijn op het schade aanrichten.

Ook gevaar voor Mac
Hoewel vooral PC-gebruikers door de Excel-trojan in gevaar komen, is de kwetsbaarheid ook teruggevonden in Office 2004 en 2008 voor Mac, Excel file viewers en zelfs Open XML File Format Converter voor Mac. Mac-gebruikers zijn over het algemeen nog van mening dat het virus- en phishinggevaar voor hen niet opgaat. Hoewel er inderdaad aanzienlijk minder bedreigingen zijn, wijzen de cijfers van ESET duidelijk uit dat er wel een groei is.

Nienke Ryan, product- en strategiemanager van SpicyLemon, distributeur van onder andere de ESET-beveiligingsproducten: ”Computergebruikers blijven vaak vasthouden aan verouderde inzichten qua beveiliging, terwijl de malware-schrijvers hun methodes blijven doorontwikkelen. Door vast te houden aan vooroordelen loop je onnodig risico. Dat geldt zowel voor het soort bedreiging als virussen in bijlagen, als voor het systeem waarop je werkt, zoals Mac-gebruikers. De voorbeelden wijzen uit dat aanvallen op elk platform, dus ook Mac, mogelijk zijn. Bovendien, de aanvallen richten zich op het zwakste punt: de gebruiker zelf. Als dat lukt, maakt het helemaal niet uit op welke hardware je werkt."

Top 10 bedreigingen

De top tien van februari ziet er als volgt uit:
1.  
Win32/PSW.OnLineGames - 7,33%
2.   INF/Autorun - 6,44%
3.   Win32/Conficker.AA - 5,38%
4.   Win32/Agent - 3,67%
5.   Win32/Conficker.AA - 2,10%
6.   WMA/TrojanDownloader.Swizzor.NBF - 2.07%
7.   WMA/TrojanDownloader.GetCodec.Gen - 1,67%
8.  
Win32/Adware.Tencent.Add - 1,60%
9.   Win32/Toolbar.MyWebSearch - 1,47%
10. Win32/Adware.Virtumonde - 1,13%

ThreatSense.Net bevat zeer uitgebreide detectiestatistieken en verzamelt data van meer dan tien miljoen computersystemen van ESET-gebruikers (op anonieme basis). Het systeem inventariseert alle soorten bedreigingen waar computergebruikers mee te maken krijgen op hun systeem.