Bioart-kunstenaar Adam Zaretsky biedt Prins Willem-Alexander oranje fazant aan

donderdag 12 maart 2009

 

Extra info


Hotlinks
-
biografie Adam Zaretsky
-
conferentie  Utopian Practices
-
Zaretsky in Sentient Creatures
-
residency Adam Zaretsky
- website Waag Society


Foto’s

Adam Zaretsky

Download hier direct hoge resolutie foto’s


Video’s

Video Playing music to shit


Voor meer informatie:
Waag Society
Michelle 't Hart
Tel: 020-5579898
E-mail: michelle(at)waag.org

Whizpr
Tessa Weber
Tel: 0317-410483
E-mail: waag(at)whizpr.nl

 


Over Waag Society
Stichting Waag Society is een medialab opgericht in 1996 en gevestigd in Amsterdam. Waag Society onderzoekt en ontwikkelt projecten, pilots en prototypes, waarbij zij gebruik maakt van creatieve technologie voor sociaal en culturele innovatie. Als internationaal bekend instituut behoort Waag Society tot de grootste creatieve medialabs ter wereld en ontwikkelt nieuwe media en e-cultuur binnen de domeinen zorg, samenleving, cultuur en onderwijs. Waag Society hanteert de methode van Creative Research, experimenteel interdisciplinair onderzoek waarin kunstenaars, creatieven en gebruikers centraal staan en een grote invloed hebben op het eindresultaat: Users as Designers.

New Yorkse kunstenaar te gast bij Waag Society in Amsterdam

Amsterdam, 12 maart 2009
- Bioart-kunstenaar Adam Zaretsky biedt op vrijdag 13 maart Prins Willem-Alexander een oranje fazant aan. Met zijn werk heeft de Amerikaanse kunstenaar als doel publiek, wetenschap en kunstwereld na te laten denken over de grenzen van kunst en wetenschap met betrekking tot de toepassing van genetische modificatie. Momenteel wordt de discussie over dit onderwerp alleen gevoerd vanuit de belangen van de militaire-, medische- en voedingsindustrie en naar westerse esthetische idealen.

Invloed technologie op samenleving
Zaretsky gebruikt levende organismen in zijn kunst: zo laat hij bacteriën dansen op zijn gezang en creëerde hij een tweekoppige en oranje fazant. De ene keer is zijn werk wetenschappelijk van aard en neemt hij het publiek mee naar het laboratorium, de andere keer is het werk van de New Yorkse kunstenaar theatraal en vindt het plaats op kunstpodia of in de openbare ruimte. Zijn werk reflecteert op de enorme invloed van nieuwe technologieën op onze samenleving.

Life Sciences
Zaretsky is dit jaar regelmatig aan het werk bij Waag Society in Amsterdam. Met de residency van Zaretsky onderzoekt Waag Society de ontwerpproblematiek van het terrein van Life Sciences. De bioart-kunstenaar zal ondermeer cursus geven in wat het betekent om artistiek en wetenschappelijk te werken en te ontwerpen met levende organismen als materiaal. Waag Society zal hierover spreken met een breed publiek, kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers. Op die wijze wordt er een bijdrage geleverd aan de maatschappelijke discussie over de impact van Life Sciences op het dagelijks leven.

Utopian Practices
Zaretsky is donderdag 19 maart 2009 een van de sprekers op de conferentie Utopian Practices: Art, Science & Design REunited in de Balie te Amsterdam. Op de conferentie komen bruggenbouwers aan bod die verrassende verbanden leggen tussen verschillende disciplines.

De bijeenkomst is de aftrap voor een breed programma, georganiseerd door het samenwerkingsverband Waag Society, Virtual Knowledge Studio (KNAW) en Arts & Genomics Centre (Universiteit Leiden). De organisatoren zoeken antwoord op de vraag of de tijd is aangebroken om wetenschap en kunst weer samen te brengen. Kunst, wetenschap en design zijn lange tijd nauw met elkaar verbonden geweest; door technologische specialisatie zijn de gebieden echter gescheiden geraakt. Er ontstaan echter steeds meer voorbeelden van succesvolle kruisbestuivingen tussen de genoemde domeinen.

Zaterdag 21 maart
Op zaterdagmiddag 21 maart is Adam Zaretsky een van de gasten van de Canadese kunstenaar Graham Smith in de laatste Sentient Creatures van dit seizoen, in het Theatrum Anatomicum van de Waag, Nieuwmarkt 4 te Amsterdam. Zaal open 15.00 uur, aanvang programma 15.30 uur. Toegang gratis en live te volgen op killertv.nl.

-----

Het aanbieden van de oranje fazant vindt plaats op vrijdag 13 maart om 13.00 uur te Wassenaar. Na afloop is gelegenheid voor het interviewen van Adam Zaretsky. Bij interesse, graag contact opnemen met Michelle 't Hart op telefoonnummer 020-5579898.