SURFnet introduceert dynamische lichtpaden
donderdag 11 december 2008
Tijdelijke eigen optische dataverbinding
Hotlinks
Website SURFnet
Utrecht, 11 december 2008 – SURFnet, ICT-innovator van en voor universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen, introduceert dynamische lichtpaden: tijdelijke rechtstreekse dataverbindingen over glasvezel, met een gegarandeerde hoge bandbreedte en beveiliging. Een dynamisch lichtpad wordt door de gebruiker voor een bepaalde tijdsduur tussen twee punten in het SURFnet-netwerk tot stand gebracht via een webinterface of automatisch door een applicatie, zo lang en vaak als nodig.
SURFlichtpaden
SURFlichtpaden maken grote datastromen mogelijk over een ‘eigen snelweg’, buiten het reguliere internet om. Wetenschappers gebruiken lichtpaden ondermeer om grote databestanden uit te wisselen of naar een supercomputer te sturen. Lichtpaden lenen zich ook voor toepassingen waarbij extreem hoge beeldkwaliteit van belang is, zoals bij medische diagnostiek op afstand, 3D visualisaties of het uitwisselen van HD beeldmateriaal. Een Optisch Privaat Netwerk (OPN) is een stelsel van lichtpaden, waarmee een instelling met meerdere vestigingen de nevenvestigingen kan koppelen aan de hoofdvestiging, waardoor een eenvoudig te beheren landelijk dekkend netwerk ontstaat.
Een vast lichtpad gaat naar één bestemming, een dynamisch lichtpad kan vanaf een aansluiting naar vele locaties worden opgezet, bijvoorbeeld om vanuit verschillende locaties gebruik te maken van een wetenschappelijk instrument. Instellingen die dynamische lichtpaden gebruiken voor dataopslag kunnen vanuit meerdere locaties data wegschrijven naar één centraal opslagsysteem. Dynamische lichtpaden kunnen tevens worden ingezet voor gridapplicaties, aan elkaar gekoppelde computers om krachten te bundelen.
Details
SURFnet levert dynamische lichtpaden van 1 Gbit/s en vaste lichtpaden van 150 Mbit/s tot en met 10 Gbit/s. Inbreken van buiten is vrijwel onmogelijk en de paden zijn redundant uitgevoerd. Lichtpaden hoeven niet te eindigen aan de grens van het land of bij de grens van SURFnet: er bestaat een groeiend internationaal netwerk van lichtpaden. Het door SURFnet opgerichte knooppunt NetherLight in Amsterdam vervult daarbij een sleutelrol. Een lichtpad is in principe onafhankelijk van de daarop te gebruiken protocollen. Op dit moment wordt de framing van de lichtpaden vooral gebaseerd op Ethernet, maar andere protocollen zijn ook mogelijk.
Sinds 2006 levert SURFnet vaste lichtpaden. In 2009 zijn dynamische lichtpaden voor aangesloten instellingen beschikbaar als een pilot-dienst, waarbij nog geen kosten in rekening worden gebracht. Vanaf 2010 geldt een tariefmodel, dat uiterlijk 1 september 2009 wordt gepubliceerd.
Tot 15 januari is het voor onderzoekers mogelijk een onderzoeksvoorstel in te dienen in de wedstrijd ‘Enlighten Your Research’, waarmee kans gemaakt wordt op 20.000 euro en gratis gebruik van dynamische lichtpaden, zie http://lichtpad.surfnet.nl.
Voor meer informatie, zie http://www.surfnet.nl/nl/diensten/netwerkinfrastructuur/Pages/lichtpaden.aspx.
<< Home