Online samenwerken neemt vlucht in hoger onderwijs

woensdag 5 november 2008

Hotlinks

Website SURFgroepen

Campagnesite Word Eens Wakker

Gebruikersonderzoek 2008

 

Utrecht, 5 november 2008 - Online samenwerken is meer dan verdubbeld in het hoger onderwijs, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek onder eindgebruikers van SURFnet. Onder studenten is de groei het grootst. Vorig jaar gaf 10% van de studenten aan regelmatig gebruik te maken van gedeelde werkomgevingen, dit jaar is dat gestegen naar ruim driekwart. Maar ook onder onderzoekers en docenten is online samenwerken explosief gestegen. Deze trend is terug te zien in het gebruik van SURFgroepen, de online samenwerkingsdienst van SURFnet. SURFgroepen heeft inmiddels 45.000 geregistreerde gebruikers (tegen 20.000 eind 2007) en groeit momenteel met gemiddeld1000 aanmeldingen per week. Om de bekendheid van SURFgroepen verder te verhogen start SURFnet een nieuwe campagne.

 

SURFgroepen

De  online samenwerkingsomgeving SURFgroepen is beschikbaar voor medewerkers en studenten van bij SURFnet aangesloten instellingen. De dienst maakt het mogelijk op een slimme, veilige en betrouwbare manier documenten, foto’s, agenda’s en applicaties te delen, over de grenzen van de eigen instelling heen. SURFgroepen biedt eveneens de optie virtueel te vergaderen of online te presenteren.  Naast de gewone online-support biedt SURFnet  workshops aan om SURFgroepen voor beginnende en gevorderde gebruikers. SURFgroepen is gratis beschikbaar voor het hoger onderwijs en onderzoek.

 

Nieuwe mogelijkheden

Een aantal keren per jaar wordt op basis van gebruikerswensen een nieuwe release uitgebracht. De release van afgelopen week biedt gebruikers ondermeer de mogelijkheid groepsgenoten eenvoudig een e-mail te sturen. Dit kwam in het gebruikersonderzoek naar voren als een van de belangrijkste wensen voor verbetering

 

Campagne Word Eens Wakker

De campagne voor SURFgroepen, die van start gaat bij Hogeschool INHOLLAND in Diemen, richt zich op mensen die nog niet zijn gewend aan online samenwerken. Via de actiewebsite www.wordeenswakker.nl is een promotiefilmpje beschikbaar met een animatie van de mogelijkheden van SURFgroepen.