Telindus bouwt nieuw toekomstvast core netwerk Ziggo

dinsdag 21 april 2009

Utrecht, 21 april 2009 – Telindus bouwt momenteel een nieuwe IP-backbone infrastructuur voor Ziggo. Het gaat om een turnkey project dat in mei moet zijn afgerond.

Hoewel Ziggo al ruim anderhalf jaar geleden ontstond door samenvoeging van de drie bedrijven @Home, Casema en Multikabel, bestond de onderliggende IP-backbone-infrastructuur van de ISP nog altijd uit drie fysiek gescheiden netwerken. Door deze samen te voegen tot een uniform core netwerk vereenvoudigt het beheer. Bovendien is dit een ideaal moment om capaciteit toe te voegen, zodat deze naar de toekomst toe kan worden gewaarborgd.

Voor het aanbestedingstraject schreef Ziggo een RFI uit met drie opties. Op basis van diepgaande kennis en ervaringen bij andere projecten voegde Telindus daar een vierde optie aan toe, die een grotere mate van redundancy mogelijk maakt. Dit resulteert in een robuuster en betrouwbaarder netwerk. Ziggo nam dit advies over in zijn RFQ, die uiteindelijk door Telindus werd gewonnen.

Ziggo koos voor de combinatie Telindus en Juniper vanwege het hoge kennisniveau. De operator is niet bang van gebaande paden af te wijken en behaalt daarmee concurrentievoordeel. “De technische oplossing is innovatief en toekomstvast. De kwaliteit en capaciteit zijn ook naar de toekomst toe gewaarborgd. Dat was doorslaggevend”, meent Stefan van Oijen, programmamanager bij Ziggo. Over de samenwerking tussen de drie partijen is hij positief. “We hebben samen gekeken naar creatieve oplossingen. Het is een zeer constructieve en prettige samenwerking.”

Nino Tomovski, sales director bij Telindus, bevestigt dit: “We zijn er trots op dat we met de zeer kundige mensen van Ziggo kunnen samenwerken. Dit nieuwe netwerk levert Ziggo niet alleen veel efficiencyvoordelen op, maar ook een lagere total cost of ownership. Bovendien is het nu mogelijk om veel sneller nieuwe diensten uit te rollen.”

Het gaat om een turnkey project waarbij de migraties in drie stappen worden uitgevoerd. In de eerste stap is de capaciteit op de IP core routers op de Amsterdam Internet Exchange uitgebreid met TX Matrixsystemen van Juniper. Deze fase is in augustus 2008 afgerond. De tweede stap is het uniform maken van de netwerken in de acht regio’s met Juniper MX-systemen, waarbij ook het hart van het netwerk volledig redundant wordt uitgevoerd. Dit proces is momenteel in volle gang. Zodra het netwerk fysiek één geheel is, wordt het tot slot ook logisch samengevoegd tot één netwerk.