DSB The Movie: Nederlands publiek maakt samen 'docudrama'

dinsdag 27 oktober 2009

Eerste videofilm op basis van 'Crowdsourcing'

 

Eindhoven/Arnhem, 27 oktober 2009 - Onder de naam 'DSB The Movie' start een groot nationaal project om een videofilm te maken over de opkomst en ondergang van de DSB Bank, gezien vanuit de ogen van de grootste belanghebbende: het Nederlandse publiek. Initiatiefnemer Jan Willem Alphenaar geeft aan dat het idee voor de verfilming van de DSB-kwestie voortkomt  uit het feit dat iedereen ermee bezig is, er een mening over heeft, en direct of indirect financieel schade ondervindt.

 

"Het Nederlandse publiek krijgt een groot deel van de rekening voor het omvallen van DSB," zegt Alphenaar. "Dus een film gemaakt door het publiek moet een goede weergave bieden van hoe hierover wordt gedacht."

 

De film moet op internet verschijnen en gratis te zien zijn. Maar als een omroep het op televisie wil uitzenden, dan staat Alphenaar daar open voor.

 

De initiatiefnemer heeft ondertussen al enkele bedrijven bereid gevonden mee te werken. Of het gaat lukken via ‘crowdsourcing’ een film te maken moet nog blijken, want het concept is nog niet eerder getest. "Ik hoorde over de plannen van Scheringa om zelf een film te maken, en dacht dat er waarschijnlijk een beter beeld zou ontstaan als de diverse andere betrokkenen dat zouden doen. Ik heb dit idee toen meteen besproken met Marketingfacts om te kijken of en hoe we hier een crowdsourcing project van kunnen maken. Het principe van crowdsourcing is dat je met veel bijdragen en creativiteit van vele mensen een veel beter product kunt maken dan wanneer je op eigen kracht iets doet. Dit is het principe van 'twee weten meer dan één', maar dan veel verder uitvergroot. Voor het ontwikkelen van ideeën is dit al vaker toegepast, voor een film zou het de eerste keer zijn. De bedoeling is zonder middelen tot iets te komen. We willen nog een vakjury samenstellen met mensen uit de financiële- en filmwereld om het script en de scènes te beoordelen."

 

Iedereen die dat wil kan een bijdrage leveren aan de film via bijvoorbeeld Google Wave, Hyves, Twitter, LinkedIn, Flickr en een eigen site, DSBthemovie.nl.

 

Project

De bijdragen kunnen op verschillende manieren tot stand komen. Dat begint al bij het opstellen van het script en de verhaallijn. Deze worden vervolgens uitgewerkt tot een aantal scènes van 2 minuten, tot een totaal van ca. 30 minuten. Vervolgens kan iedereen die het wil zich aanmelden om een scene uit te werken en aan te leveren (zelf filmen, acteren, geluid, montage etc.). Van elke aangeleverde scene worden door het publiek ook weer on-line de beste scenes gekozen. De top vijf wordt gepubliceerd en het winnende filmpje wordt toegevoegd aan de uiteindelijke film.

 

Credits

DSB The Movie moet zo'n 30 minuten gaan duren. Iedereen die een bijdrage levert wordt genoemd in de credits en in de uiteindelijke film.

 

Zie ook DSBthemovie.nl. en op Twitter @dsbthemovie, hashtag #dsbthemovie.