Onderwijs omarmt ICT-innovatie

vrijdag 23 oktober 2009

Programma Dé Onderwijsdagen 2009 speelt in op tech-trend

Utrecht, 23 oktober 2009
- Het programma van de tweedaagse conferentie Dé Onderwijsdagen onderstreept dat ICT niet meer is weg te denken uit het Nederlands onderwijs. ICT-toepassingen maken een opmars in het onderwijsaanbod vanaf de lagere school tot aan de universiteit. Of het om serious gaming, Open Access publiceren, videoconferencing of het gebruik van e-boeken gaat: innovatieve technologieën verwerven een steeds centralere positie in het onderwijs.

Onder de noemer 'Samen Slim Leren' wordt de gehele onderwijsketen geïnformeerd over de mogelijkheden van het gebruik van ICT in het overbrengen en delen van kennis. Dé Onderwijsdagen 2009 worden gehouden op 10 en 11 november 2009.

Onderwijs moet leuk zijn
Leerlingen en studenten die plezier hebben tijdens de les nemen de stof beter tot zich. Het merendeel is gewend aan het gebruik van internet, mobiele telefonie, MSN en sociale netwerken zoals Hyves. Interactiviteit, gaming en samenwerken zijn hierdoor belangrijke ingrediënten voor nieuw lesmateriaal en techniek die ondersteunend is aan nieuwe werkvormen. Bij leerkrachten, medewerkers, leveranciers en leidinggevenden is echter niet altijd bekend welke technieken geschikt zijn voor welke toepassingen. Het programma van Dé Onderwijsdagen 2009 is erop gericht die kenniskloof te overbruggen.

Hotlinks:
- Website De Onderwijsdagen
- TEDtalks lezing Richard Baraniuk
- Presentatie Ton Koenraad
- Presentatie Arno Coenders
- Blog Benjamin Hubbard
- Website Kennisnet
- Website SURF

Onderwerpen
Twee dagen lang kunnen bezoekers van Dé Onderwijsdagen presentaties, keynotes en workshops volgen over verschillende onderwerpen. Een greep uit het aanbod:

Open leermateriaal
Hans Reiber, voorzitter Innovatie Platvorm Voortgezet Onderwijs (IPVO) spreekt over de kansen die 'De Open Leermaterialenbank' docenten biedt, Robert Schuwer, universitair hoofddocent Open Universiteit belicht Wikiwijs in het onderwijs en keynote-spreker Richard Baraniuk spreekt als grondlegger over het internetplatform 'Connexions' waar docenten leermiddelen met elkaar uitwisselen.

Innovatie
Ton Koenraad, ICT-coördinator Hogeschool Utrecht, spreekt over het gebruik van Virtuele Werelden. Frank Kresin van Waag Society en Andreas Steijaert van SURFnet laten de mogelijkheden van 4k-video zien. Drs. Nele Coninx, promovenda Fontys Lerarenopleiding Sittard, toont de waarde van coaching met oortjes, en de mogelijkheden van Augmented Reality worden belicht door Arno Coenders, adviseurKennisnet.

Leermiddelen
Het gebruik van e-Readers is onderwerp van een verdiepingssessie van Pierre Gorissen, senior consultant Fontys Hogescholen en Jeroen van Beijnen, ICT adviseur van Cubis. Ben Hubbard, manager, webcast.berkeley UC Berkeley spreekt over Weblectures in 'Capturing the Future'. Sir Bakx, beleidsdirecteur informatiemanagement Universiteit Twente en Ronald Vlaanderen, adviseur informatie Management Integraal Kanker Centrum Midden Nederland tonen aan wat de waarde is van videoconferencing in het onderwijs. 

Dé Onderwijsdagen
Datum:           dinsdag 10 en woensdag 11 november 2009
Tijd:                9.00-17.00 uur
Locatie:          Jaarbeurs Beatrixgebouw, Utrecht
Kosten:          € 450 voor één dag  en € 550 voor twee dagen (excl. BTW)
Inschrijven voor De Onderwijsdagen 2009

Dé Onderwijsdagen worden georganiseerd door Kennisnet en SURF.