SURFnet klaar voor veilige internet bewegwijzering

maandag 7 september 2009

DNS resolvers van SURFnet ondersteunen vanaf nu DNSSEC

Utrecht, 7 september 2009
SURFnet kondigt aan dat alle SURFnet DNS (Domain Name System) resolvers DNSSEC ondersteunen. DNS resolvers verbinden domeinnamen aan IP-adressen en zorgen zo voor de bewegwijzering op internet. DNS is dus een essentiƫle bouwsteen van het internet waarin ernstige gaten zijn geconstateerd waardoor surfers door kwaadwillenden naar malafide websites kunnen worden gedirigeerd. DNSSEC is de techniek die deze gaten in DNS dicht. SURFnet is een van de eerste netwerken in Nederland die DNSSEC ondersteunt.

De SURFnet DNS resolvers zijn toegankelijk voor alle op SURFnet aangesloten instellingen en gebruikers. Daardoor kunnen zij nu profiteren van de wereldwijde uitrol van DNSSEC die op dit moment plaatsvindt. Zodra een domein met DNSSEC is beveiligd, plukken de aangesloten instellingen en gebruikers hier direct de vruchten van. In het document DNS resolver staat beschreven hoe SURFnet-gebruikers hun computer gebruik kunnen laten maken van de SURFnet DNS resolvers.

Roland van Rijswijk, Manager Middleware Services van SURFnet: “Een veilig internet is van groot belang voor onderwijs en onderzoek. Door de invoering van DNSSEC zet SURFnet een cruciale stap om te kunnen profiteren van de wereldwijde uitrol van veilige internet bewegwijzering. In een fractie van een seconde wordt nu niet alleen de domeinnaam opgezocht maar wordt ook de echtheid van de geleverde IP-adres informatie gecontroleerd”. Hij vervolgt: “Als netwerk innovator ligt het voor de hand dat SURFnet deze stap zet en zo bijdraagt aan de kennisopbouw over en uitrol van DNSSEC”.

Hotlinks:
- website SURFnet
- whitepaper ‘Hardening the Internet’
- videofilm DNSSEC-presentatie
- DNSresolver voor het instellen nameservers

Een groeiende groep organisaties zet de stap om ook DNSSEC te ondersteunen; er is echter nog veel te winnen op dit gebied. SURFnet neemt deel aan activiteiten om de uitrol van DNSSEC nationaal en internationaal te bevorderen en draagt bij aan de kennisopbouw omtrent DNSSEC. Ondermeer door de eerder dit jaar gepubliceerde white paper 'Hardening the Internet', over het belang van de invoering van DNSSEC. Hierin staat beschreven hoe DNSSEC een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verbetering van de veiligheid van internet. Bovendien meet SURFnet voortdurend hoe DNSSEC functioneert op haar systemen en deelt deze kennis met leidende partijen.

Bij de invoering van DNSSEC is gebruik gemaakt van softwarepakket Unbound, ontwikkeld en onderhouden door Open Source DNS software ontwikkelaar NLnetLabs. SURFnet is bij de uitrol ondersteund door beheerpartij Prolocation die zorg draagt voor de DNS-infrastructuur van SURFnet. Prolocation heeft als een van de eerste commerciƫle providers zelf ook DNSSEC-validatie op zijn systemen ingevoerd.