PandaLabs rapport: Trojans verantwoordelijk voor 70 procent nieuwe malware afgelopen kwartaal

dinsdag 7 juli 2009

Gorinchem, 7 juli 2009 - Twitter werd voor het eerst doelgericht aangevallen door cybercriminelen; het percentage spyware nam het afgelopen kwartaal af en 70 procent van de nieuwe malware bestond uit Trojan Horses. Dat concludeert PandaLabs in zijn rapport over de beveiligingsissues van het afgelopen kwartaal.

Hotlinks

Download hier het PandaLabs kwartaalrapport
Afbeeldingen van de statistieken


Spyware neemt af; adware neemt toe

Spyware maakt 6,9 procent uit van de nieuwe malware die het afgelopen kwartaal is ontdekt, een afname van ruim 6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Adware daarentegen nam van 7,5 procent toe naar 16,4 procent. Volgens PandaLabs is dit toe te schrijven aan de toename van valse antivirusprogramma's die zichzelf voordoen als legitieme beveiligingsoplossingen.


Meest actieve malware
De top tien-lijst van meest actieve malware wordt aangevoerd door Downloader.MDW, een Trojan ontwikkeld om andere malware op de computer te downloaden. Ook de Virtumonde-spyware en Rebooter.J Trojan staan hoog op de lijst met malware die voor de meeste infecties zorgden het afgelopen kwartaal.  

 

Percentage geïnfecteerde computers per land
In Taiwan is één op de drie computers het afgelopen half jaar geïnfecteerd met actieve malware. Hiermee staat Taiwan op nummer één in de lijst. Nederland staat op plek 24 in de lijst. Hier is 15,6 procent van de computers geïnfecteerd. De Scandinavische landen Zweden (14,2 procent), Noorwegen (12,5 procent) en Finland (12,2 procent) zijn de landen met het laagst aantal geïnfecteerde computers in de eerste helft van dit jaar.

 

Kwaadaardig gebruik van Twitter
In april dook een worm op die Twitter-gebruikers infecteerde op het moment dat ze Twitter-profielen van andere geïnfecteerde gebruikers bezochten. De dader van deze aanval bleek iemand te zijn die gebruikers wilde overhalen een concurrent van Twitter te gebruiken.

In juni werd de Trending Topics lijst van Twitter misbruikt. Dit is een lijst met de populairste onderwerpen waarover wordt getweet. Cybercriminelen plaatsten tweets over de meest favoriete topics, waardoor de kans groot was dat lezers op hun tweet klikten en werden geleid naar geïnfecteerde webpagina's met malware. Zo waren er na de dood van de acteur David Carradine binnen een paar uur honderden kwaadaardige tweets over hem te vinden.