IT-sector blijft achter met informatiebeveiliging

donderdag 2 juli 2009


Delft, 2 juli 2009
- "Wie echt eerlijk is, zou moeten toegeven dat het securityvak nog lang niet is uitontwikkeld". Dat stelt Hans Doornbosch, directeur van Pinewood, specialist in netwerk- en databeveiliging, in zijn nieuwe boek 'Informatie is van ons allemaal'. Het boek bevat een visie op  de manier waarop bedrijven en organisaties dagelijks moeten omgaan met het groeiende aantal beveiligingsrisico's.

Het boek is geschreven naar aanleiding van het 15-jarige jubileum van Pinewood; een goed moment om eens terug te blikken op 15 jaar beveiliging. Doornbosch neemt de lezer onder andere mee terug naar 1994, toen het internet bekend werd onder een breder publiek en daarmee zowel de gehele maatschappij, als ook de relatie tussen mensen en systemen ingrijpend veranderde.

"Er verschijnen steeds meer nieuwe bedrijven die producten of diensten verzinnen die aanslaan, kort een hype doormaken en dan worden opgekocht of weer ondergaan. Dit betekent dat time to market het voorlopig nog wel zal winnen van security. Twitter is daar zo'n voorbeeld van. De hype komt zo snel op, wordt zo massaal geadopteerd en zal zo snel weer over gaan dat securitybedrijven nauwelijks tijd hebben om de risico's ervan in beeld te krijgen, laat staan een antwoord te formuleren. Een securityproduct op de markt brengen dat ertegen beschermt, is dan al helemaal onmogelijk. Door die ongelofelijke snelheid en omvang van huidige trends zal het bedrijfsleven dus wel moeten omschakelen van een reactieve benadering van security naar een proactieve aanpak. Zeer waarschijnlijk zullen bedrijven hun IT-security in het perspectief van risicomanagement gaan zien. Van onbewust risico lopen naar bewust risico nemen." aldus Doornbosch.

Hotlinks
Website Pinewood
Afbeelding van het boek in hoge resolutie downloaden


Het boek is opgezet rond interviews met negen Nederlandse bedrijven die een kijkje geven in hun IT-organisaties. Partijen als Seaway Heavy Lifting, Boekel de Nerée, BinckBank, Essent, DigiNotar, UMC St. Radboud, Neckermann en Yamaha Motor Europe laten zien dat beveiliging niet meer weg te denken is uit hun primaire bedrijfsprocessen.

Enkele quotes uit het boek:
"Vroeger zat gewoon de computerkamer op slot, tegenwoordig is de beveiliging veel strenger." (Yamaha Motor Europe)

"Als Essent één dag niet kan handelen kost dat gauw miljoenen euro's. Dat gegeven maakt security tot een absolute prioriteit." (Essent)

"Wij moeten 100 procent zeker zijn dat bedreigingen aan de buitenkant, ook buiten blijven." (BinckBank)


Het boek bevat 80 pagina's en is te koop voor 14 euro. Bestellen kan via https://sites.google.com/a/whizpr.nl/pinewood/