Percentage spam blijft groeien vanwege onwetendheid e-mailgebruiker

dinsdag 30 juni 2009

SpicyLemon geeft tips ter vermindering spam

Sliedrecht, 30 juni 2009
- Spam is nog altijd groeiende, waarbij traditionele spam-tactieken nog steeds succesvol blijken te zijn. Uit onderzoek van beveiligingsspecialist SpicyLemon blijkt dat internetgebruikers nog altijd niet op de hoogte zijn van alle oorzaken van spam. Een groter bewustzijn hiervan zou al een belangrijke vermindering van spam kunnen opleveren.

SpicyLemon ondervroeg websitebezoekers naar hun kennis over de oorzaken van spam. Meer dan 78 procent van de respondenten meende dat spam gegenereerd kan worden door te klikken op links in e-mails. Bijna 86 procent wist dat het achterlaten van e-mailadressen op internetsites kan leiden tot ongewenste mails. De kennis blijft achter wat betreft het ontvangen en sturen van berichten naar bekenden. Bijna 56 procent zag geen enkel kwaad in het ontvangen en lezen van e-mails van bekenden, terwijl slechts 34 procent correct aangaf dat het versturen van e-mails naar bekenden ook kwalijke gevolgen kan hebben.

Hotlinks

- Website Caretaker antispam
- Website SpicyLemon
- Hoge resolutie foto's


Voorkomen
Uit de resultaten blijkt dat veel mensen gedeeltelijk op de hoogte zijn van wat ze moeten doen om spam te voorkomen. Toch zijn er nog een aantal zaken die meer bewustwording vragen. Zo bestaat er bijvoorbeeld het gevaar op een spam-lijst te komen door een bericht te sturen naar een bekende, omdat zijn systeem is geïnfecteerd. Om dit risico te verkleinen, adviseert SpicyLemon  zoveel mogelijk de BCC-functie in plaats van de CC-functie te gebruiken, zodat adressen onzichtbaar blijven voor meerdere ontvangers. Het doorsturen van kettingmail is ook risicovol, omdat vaak in de tekst zelf veel e-mailadressen aanwezig zijn die misbruikt kunnen worden. Verder is het aan te raden een lastiger te raden e-mailadres te gebruiken. Spammers proberen een hoop logische adressen uit op basis van andere gegevens, zoals voor- en achternamen die te vinden zijn op internet.

Het achterlaten van een persoonlijk e-mailadres op een openbare site beschouwen de meeste mensen inmiddels als gevaarlijk. Toch is dit soms noodzakelijk om jezelf te registreren. In dat geval is het aan te raden om het gebruik van het apenstaartje te voorkomen, of het te omschrijven in karakters (bijvoorbeeld: naam(at)mail.nl of naam@mail.punt.nl). Dit is voor mensen makkelijk om te zetten in een bruikbaar adres; spammers die zoekrobots gebruiken, hebben hier meer moeite mee. Gebruik een tijdelijk, gratis adres als een geldig adres noodzakelijk is.

Spam-links
Caretaker Antispam, een spamfilter ontwikkeld door SurfRight en gedistribueerd door SpicyLemon, is gespecialiseerd in het herkennen en actief zoeken van spam-links. Inmiddels staat de teller op 16,5 miljoen URL's van sites met kwaadaardige software. Caretaker Antispam kijkt enerzijds naar de reputatie van een URL door na te gaan hoeveel mensen de link hebben gekregen. Door een kansberekening daar op los te laten ontstaat een oordeel of een link een spam-link of legitieme URL betreft. Daarnaast bezoekt het programma actief onbekende URL's om de broncode van de site te analyseren. Er wordt gekeken naar gevaarlijke scripts, eventueel aangeboden bestanden en er wordt een Bayesiaanse tekstcontrole uitgevoerd om na te gaan of de tekst geen spam-keywords bevat. Wanneer de analyse negatief uitpakt, wordt de URL als spam-link bestempeld.

Nienke Ryan, product- en strategiemanager bij SpicyLemon: "Het nut van een goed spamfilter blijft zich nog altijd bewijzen. Ondanks de strengste maatregelen, blijven spammers succesvol en daardoor voor overlast zorgen. Het is daarom zaak om een spamfilter te gebruiken dat realtime scant, en zichzelf continue verbetert."