Ericsson en Zain brengen mobiele communicatie naar afgelegen gebieden in Afrika

maandag 16 februari 2009

Extra informatie       

Hotlinks
- Meer over het mobiele netwerk in Dertu
-
Persbericht Ericsson introduceert mobiel  innovatiecentrum in Afrika
-
Website Millenium Villages project
-
Website Ericsson     

Foto’s

Op de website van Ericsson zijn meer afbeeldingen beschikbaar op hoge resolutie.       
       
Rijen, 16 februari 2009 - Als onderdeel van het Millennium Villages project, hebben Ericsson en Afrikaanse operator Zain faciliteiten gebouwd die mobiel voice- en dataverkeer mogelijk maken in Dertu, een afgelegen dorp in Kenia. De locatie opereert geheel op groene energie. Door de betrouwbare en betaalbare communicatie kunnen de inwoners van het dorp Dertu bellen, hebben zij op afstand toegang tot medische diensten en onderwijs en verbeteren zij hun economische toekomst.

Om te telefoneren of gebruik te maken van medische diensten hoeven bewoners van het dorp niet langer via moeilijk begaanbare wegen 100 kilometer af te leggen naar de stad Garissa. Mensen uit de hele omgeving gaan voor betrouwbare en betaalbare mobiele voice- en datacommunicatie nu naar Dertu, een nomadengemeenschap van vijfduizend mensen. Hiermee is het dorp een economisch centrum geworden voor de hele regio.

Obstakels |
Door een combinatie van wind- en zonnenergie toe te passen worden twee belangrijke obstakels voor het bouwen van telecommunicatie-infrastructuren in afgelegen gebieden overwonnen: operationele kosten en de betrouwbaarheid van stroomvoorziening.

Jan Embro, President Ericsson in Afrika ten zuiden van de Sahara: "Door de ideale klimaatcondities verwachten we een besparing van tachtig procent op de operationele kosten voor deze locatie vergeleken met het gebruik van dieselgeneratoren. Groene locaties zoals deze bieden goede mogelijkheden voor het omgaan met de uitdaging in het stroomnetwerk in Afrika en mobiele communicatie naar de allerarmsten te brengen. Zij kunnen daarmee hun levens verbeteren en de armoedecirkel doorbreken.

Ahmed Mohamed, wetenschappelijk coördinator van het Millennium Villages project in Dertu: “De bevolking van Dertu zegt dat het mobiele netwerk heeft gezorgd voor een hergeboorte van het dorp vanwege de ontwikkeling van de bedrijvigheid. Sinds de installatie van het mobiele netwerk kunnen herders gewoon een ander dorp bellen voor de veeprijzen. Als de prijs goed is kunnen zij eenvoudig hun dieren naar de markt brengen, als deze te laag is blijven de dieren in de wei. Je kunt een gemeenschap geen betere ondersteuning bieden.”

Herders gebruiken hun mobiele telefoons ook om informatie te verspreiden over waar goede weides en water zijn te vinden. Zaken die minimaal beschikbaar zijn in de extreem droge omgeving. De sociale impact is ook groot, doordat het families die ver uit elkaar wonen dichter bij elkaar brengt en verbindingen voor betere gezondheidszorg en onderwijs op afstand biedt. Daarnaast kan sneller gecommuniceerd worden met de overheid om tijdig hulp te garanderen in noodsituaties, zoals schade aan de waterput, de enige watervoorziening van het dorp.

Millenium Village project
Het Millenium Village project brengt op dit moment mobiele communicatie en internet naar meer dan een half miljoen mensen in tien dorpen ten zuiden van de Sahara. Het project is gericht op het verminderen van de armoede en het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg en onderwijs.