Online gamers in juni wederom belangrijkste doelgroep malware

maandag 7 juli 2008

Sliedrecht, 7 juli 2008 – In de maandelijkse top tien van bedreigingen van het wereldwijde inventarisatienetwerk van ESET, ThreatSense.Net, vormden ook afgelopen maand online gamers de populairste doelgroep voor malware-schrijvers. Meer dan 13 procent van alle bedreigingen was deze maand op de gamers gericht.

Win32/PSW.OnLineGames is een verzamelnaam voor verschillende bedreigingen die zich richten op online gamers. Het bestaat uit een familie van trojans die via keylogging en rootkit-aanvallen inloggegevens van gamers achterhalen. Deze worden vervolgens naar de pc van de aanvaller gestuurd die er misbruik van kan maken, van pesterijen tot identiteitsdiefstal en financieel gewin. Hoewel de top tien vaak veranderlijk is, staat PSW.OnLineGames nu al enkele maanden hoog genoteerd.

Nienke Ryan, product en strategie manager bij SpicyLemon, distributeur van onder andere de ESET-beveiligingsproducten: "Kwaadwillenden blijven malware schrijven voor doelgroepen zolang deze geen adequate maatregelen nemen. Blijkbaar is dit het geval bij de online gamers. Dit komt met name door de populariteit van online games. Het aantal geïnteresseerden hierin groeit hard, waardoor het aantal mogelijke slachtoffers van malware-aanvallen ook steeds groter wordt.”

De top tien van juni ziet er als volgt uit:
1. Win32/PSW.OnLineGames – 13,12%
2. Win32/Adware.Virtumonde – 4,90%
3. INF/Autorun – 4,60%
4. Win32/Pacex.Gen – 2,59%
5. WMA/TrojanDownloader.Wimad.N – 2,34%
6. Win32/Toolbar.MyWebSearch – 2,03%
7. SWF/Exploit-CVE-2007-0071 – 1,47%
8. Win32/Trojan.Downloader.Murlo.NN – 1,35%
9. Win32/Adware.SearchAid – 1,22%
10. Win32/Qhost – 0,99%

ThreatSense.Net bevat zeer uitgebreide detectiestatistieken en verzamelt data van meer dan tien miljoen computersystemen van ESET-gebruikers (op anonieme basis). Het systeem inventariseert alle soorten bedreigingen waar computergebruikers mee te maken krijgen op hun systeem.