Morgen in DAG: "Nederlanders dol op Vlamingen"

zondag 11 november 2007

Amsterdam, 11 november 2007 – Uit onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond, uitgevoerd in opdracht van DAG, blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (45%) positief staat tegenover een fusie van Vlaanderen en Nederland. Een iets groter deel van de bevolking (49%) is tegen een vereniging met Vlaanderen. Als grootste voordeel van een gezamenlijk Nederland en Vlaanderen wordt een grotere invloed binnen de EU genoemd (36%) en een grotere economische slagkracht (35%). Ook denkt 29% van de Nederlanders dat een fusie de Nederlandstalige cultuur versterkt. Over de vraag of Vlamingen leuk zijn, is het merendeel van de respondenten het eens: 80% vindt van wel.

Bourgondisch
In het onderzoek is mensen gevraagd waarom het een goed idee zou zijn om samen te gaan. Meest genoemd wordt de vrolijke, bourgondische levenshouding van de Vlamingen. Ook de mooie taal, gezelligheid en de zachtaardigheid van de Vlamingen zijn voor Nederlanders een goede reden om samen te gaan. De respondenten werd ook gevraagd naar eventuele nadelen. 49% denkt dat een samenvoeging voor politieke instabiliteit zorgt en 39% verwacht een botsing van de twee culturen.

Mannen en jongeren positiever
Binnen het onderzoek is het mannelijk geslacht positiever over een fusie. 54% van de mannen is voor een samenvoeging, tegenover 36% van de vrouwen. Opvallend is ook dat de jongere generatie positiever tegenover een eventueel samengaan. In de leeftijdscategorie tot dertig jaar is 50% voor een fusie. In de categorie 30-50 jaar is dat 45% en boven de vijftig is dat 40%. Indien wordt gekeken naar regio, blijkt dat respondenten uit het Noorden (54%) en Zuiden (51%) positiever zijn over een fusie, in tegenstelling tot Grote Steden (42%), rest van West-Nederland (41%) en Oost-Nederland (40%).

De meeste steun voor een samenvoeging van Nederland en Vlaanderen komt van mensen die op Geert Wilders stemmen. Van die groep is 59% voor. SP-stemmers zijn het minst Vlaming-vriendelijk. Van hen is maar eenderde vóór samenvoeging.