Bull combineert hoge performance en density in NovaScale 3005-serverlijn

donderdag 6 juli 2006

Dual-core Intel Itanium2 SMP-servers ontworpen voor grote datacentres en HPC-clusternodes

Amsterdam, 6 juli 2006 - Bull kondigt de nieuwe lijn NovaScale 3005 open servers aan. Deze servers zijn gebaseerd op Intel Itanium2 Montecito-processoren en ontworpen voor geclusterde IT-infrastructuren, variërend van enkele tientallen tot duizenden processoren. De snelle servers voldoen aan de steeds groter wordende vraag naar meer capaciteit en snellere geheugentoegang. Ze zijn ontwikkeld voor toepassingen als business intelligence, data-analyse en zware wetenschappelijke berekeningen.

"Na bij het Franse Atoomagentschap (CEA) Europa's grootste en wereldwijd de vijfde supercomputer geleverd te hebben, bestaande uit duizenden Intel Itanium2 Montecito-processoren, toont Bull met de introductie van de NovaScale 3005-servers wederom zijn commitment om high-end systemen te leveren op basis van de nieuwste Intel dual-core technologie," aldus Michel Lepert, General Manager van Bull Products & Systems.

Laag stroomverbruik en minder warmteproductie
De nieuwe NovaScale 3005-servers leveren een sterk verbeterde density-performanceverhouding. Bovendien zorgen het lage stroomverbruik en de geringe warmteproductie van de Intel Itanium2 Montecito-processoren ervoor dat het systeem 2,5 keer de prestaties-per-watt levert van de voorgaande generatie Itanium2 processoren (Madison). De servers, ontwikkeld voor zowel Windows als Linux, vervangen de NovaScale 4000-lijn en vullen de NovaScale 5005-lijn van high-end SMP-servers aan. Vergeleken met zijn voorganger, zijn de prestaties van de NovaScale 3005 verdubbeld en is de prijs-prestatieverhouding verbeterd. Hierdoor biedt deze lijn nieuwe mogelijkheden voor applicaties die clusters vereisen met een aanzienlijke rekenkracht. Dergelijke clusters zijn met verschillende snelle interconnects uit te rusten, zowel met de QsNetII en de nieuwe generatie QsNetIII van Quadrics, als met Infiniband of 10 Gb Ethernet.

Net als alle andere NovaScale-servers worden de nieuwe modellen beheerd met behulp van NovaScale Master, de software-suite van Bull voor meer gebruiksgemak en vermindering van beheerkosten voor de serverinfrastructuur.

"De concurrerende prijs-prestatieverhouding van de dual-core Montecito processor maakt Bull's nieuwe NovaScale 3005 een uitstekende keus voor veeleisende HPC-applicaties. De Universiteit van Manchester hecht grote waarde aan haar vooruitstrevende traditie van het vroeg inzetten van veelbelovende nieuwe technologie en is daarom erg blij om als eerste in het Verenigd Koninkrijk een Montecito HPC-systeem in gebruik te nemen", aldus Andrew Jones, High End Computing Development Manager, Universiteit van Manchester.

Drie modellen, voor schaalbaarheid van twee tot acht cores
De drie modellen in de nieuwe NovaScale 3005-lijn zijn geschikt voor maximaal vier Intel Itanium2 Montecito dual-core processoren. Alle NovaScale 3005-servers zijn voorzien van RAS-functionaliteit voor een nog grotere betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Alle systemen kunnen bovendien worden uitgerust met de modernste PCI-Express kaarten.

De NovaScale 3025 en 3045 zijn met hun compacte formaat (4U) met name geschikt voor productieomgevingen die intensief gebruik maken van I/O:
- De NovaScale 3025 heeft één of twee dual-core processoren, tot 64GB intern geheugen en acht geïntegreerde disk-bays.
- De NovaScale 3045 biedt één tot vier dual-core processoren, tot 128GB intern geheugen en acht geïntegreerde disk-bays.

De NovaScale 3045 COMPACT maakt het mogelijk om zeer grote clusters te bouwen voor een zo groot mogelijke verwerkingskracht. Dit model biedt één of vier dual-core processoren, tot 64GB intern geheugen en twee geïntegreerde disk-bays in een ultracompact formaat (slechts 2U).

Beschikbaarheid en prijs
De eerste servers zullen vanaf augustus 2006 beschikbaar zijn. De prijs van een entry-level configuratie met één dual-core Intel Itanium2 Montecito-processor, 4GB geheugen en 73 GB diskruimte is €11.300,-.