Panda Security: forse toename spyware in eerste kwartaal 2009

donderdag 9 april 2009

Trojaanse paarden en adware blijken grootste veroorzakers beveiligingsproblemen

 

PandaLabs, het malware detectie- en analyselaboratorium van Panda Security, heeft het malwarerapport voor het eerste kwartaal van 2009 gepresenteerd. Volgens het rapport zijn Trojaanse paarden goed voor 73 procent van de nieuwe malware-gevallen in deze periode. Meest opvallend blijkt echter de groei van het aantal spyware-gevallen, van een kleine 2,5 procent in het vierde kwartaal van 2008 naar ruim 13 procent in de eerste drie maanden van 2009.


Hotlinks
Download malwarerappport
Afbeelding Trojaans paard
CEO Panda Security op Twitter

"We hebben in het eerste kwartaal een drastische toename gezien van het aantal spyware-gevallen, waarschijnlijk bedoeld om detectielaboratoria te overspoelen met werk en daardoor meer computergebruikers te infecteren", zegt Luis Corrons, technisch directeur van PandaLabs.

 

In sommige gevallen slaagden cybercriminelen in hun kwade opzet, zoals bij de Virtumonde-spyware. Deze vorm van malware combineert aspecten van adware en spyware, door in te spelen op het surfgedrag van computergebruikers. Belangrijkste gevolgen zijn gemanipuleerde zoekresultaten, banners en pop-ups. Ondanks de opmerkelijke groei van spyware, blijken nieuwe en bestaande Trojans (ruim 31 procent) en adware (21 procent) de belangrijkste veroorzakers van infecties in het eerste kwartaal van 2009.

 

Conficker belangrijkste dreiging

De Conficker-worm is, ondanks dat hij eind 2008 al opdook, de kwaadaardige code die beveiligingsbedrijven het meest heeft beziggehouden gedurende de eerste drie maanden van dit jaar. Het grote aantal infecties dat is veroorzaakt in december 2008 en januari 2009 is hiervan de oorzaak. De vrees voor een opleving van Conficker op 1 april, in de vorm van nieuwe versies of infecties, is tot nog toe ongegrond gebleken.

 

Corrons: "Het is nog steeds mogelijk dat URL's die op 1 april zijn gemaakt door Conficker worden geactiveerd. Computers die zijn beveiligd tegen Conficker lopen geen gevaar, maar er zijn nog steeds veel computers die niet goed beveiligd zijn."

 

Het kwartaalrapport van PandaLabs bevat ook informatie over andere relevante beveiligingsonderwerpen. Voorbeelden zijn de Waledac-worm die rond Valentijnsdag de kop opstak en malware die sociale netwerken gebruikt om computers te infecteren.