Opmars HD videoconferencing in hoger onderwijs

maandag 19 januari 2009

Groot aantal inzendingen HD videoconferencing wedstrijd van SURFnet

 

Utrecht, 19 januari 2009 - SURFnet heeft van vierentwintig organisaties een projectplan ontvangen in het kader van de High Definition videoconferencing (HD VC) wedstrijd voor universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen. Deze instellingen winnen met hun inzending een stimuleringsfinanciering bij de aanschaf van apparatuur voor het inrichten van een HD VC faciliteit. SURFnet heeft besloten alle inzenders te belonen op voorwaarde dat zij voor 1 augustus 2009 een functionerende HD-omgeving hebben ingericht.

 

Onder de inzenders zijn onder meer zes HBO-instellingen, tien universiteiten en vier Universitair Medische Centra. Als alle instellingen de HD VC-faciliteiten ook werkelijk installeren, zal SURFnet in totaal ruim 350.000 euro bijdragen. 3TU diende een voorstel in om drie virtuele collegezalen in te richten waar studenten van de technische universiteiten van Eindhoven, Delft en Twente gezamenlijk 3TU vakken op afstand kunnen volgen.

 

‘De 3TU Virtuele Collegezaal vult de 3TU Federatieve DLWO (Digitale Leer- en Werkomgeving) aan. Het volgen van een (top)vak op een andere TU met federatieve toegang tot de elektronische leeromgeving gaat nu hand in hand met het 'live' en interactief deelnemen aan de colleges met de modernste communicatietechnologie,’ vertelt Sir Bakx, Chief Information Officer (CIO) bij Universiteit Twente.

 

“Wij hebben de wedstrijd uitgeschreven als stimulering voor het gebruik van HD videoconferencing voor onderzoek en onderwijs en zijn aangenaam verrast dat zoveel Nederlandse instituten de kans aangrijpen om hun studenten en medewerkers te faciliteren met de meest geavanceerde technologieën,” aldus Walter van Dijk, Hoofd Account Advisering van SURFnet.

 

Technische voorwaarden

De beschreven apparatuur moest aan een aantal voorwaarden voldoen, wilde de instelling kans maken op financiering door SURFnet. De end-points ondersteunen de videoconferencing-protocollen H323 en/of SIP en kunnen een resolutie aan van minimaal 720p en bij voorkeur 1080p. Het transportprotocol moet IP zijn, met een bandbreedte van minimaal 2 Mbit/s en bij voorkeur H460 protocol voor tunnelen door een firewall. De full HD schermen kunnen minimaal een resolutie van 720 bij 1280 beeldlijnen aan.

 

Meer informatie over HD videoconferencing: http://www.surfnet.nl/nl/Thema/hdvc/Documents/HD%20videoconferencing.pdf