Axis introduceert eerste HDTV-netwerkcamera

vrijdag 16 januari 2009

Hotlinks

Filmpje over H.264 videocompressie

Whitepaper over HDTV en videosurveillance

Link naar productspecificaties

Afbeelding AXIS Q1755 in hoge resolutie

 

Rotterdam, 16 januari 2009 – Axis Communications, leverancier van netwerkvideoproducten, introduceert de eerste netwerkcamera met de beeldkwaliteit van high definition televisie (HDTV). De resolutie, kleurweergave en frame rate komen overeen met de standaarden die zijn bepaald door de SMPTE (organisatie voor standaardisatie voor film en tv-industrie). Als deze AXIS Q1755 aan een HDTV-monitor wordt verbonden ontstaat haarscherp beeld tot op detailniveau. Dit maakt de netwerkcamera bijzonder geschikt voor plaatsen waar hoge eisen worden gesteld aan veiligheid, zoals op luchthavens, bij paspoortcontroles en in casino’s.

De AXIS Q1755 beschikt over ingebouwde intelligentie, waardoor de camera zelf bewegingen en geluid kan detecteren en een seintje geeft bij vandalisme, zoals bij het blokkeren, bekladden of afplakken van de lens. De nieuwe Datakeeper-functionaliteit maakt het mogelijk dat de camera automatisch inzoomt wanneer hij activiteit waarneemt binnen zijn blikveld en automatisch weer uitzoomt na een vooraf ingestelde tijd of wanneer het bewegende object is verdwenen.

Doordat de netwerkcamera HDTV ondersteunt, levert het beelden met 1080 en 720 beeldlijnen, in plaats van de huidige tv-standaard van 576 beeldlijnen. Dit zorgt voor haarscherpe beelden, ook op detailniveau. Door de dag- en nachtfunctionaliteit met progressieve scan blijft de beeldkwaliteit ook goed bij snel bewegende objecten of slecht verlichte omgevingen. Verder beschikt de netwerkcamera over 10x optische zoom en 12x digitale zoom gecombineerd met autofocus. Qua beeldformaat ondersteunt de AXIS Q1755 zowel H.264 als Motion JPEG in full frame rate. Dankzij de H.264 compressie zorgt deze camera voor een beperkt bandbreedtegebruik en opslagcapaciteit. Verder sluit de netwerkcamera aan bij de gewenste security-functionaliteit in de markt, zoals HTTPS-encryptie, IEEE 802.1X authenticatie en ondersteuning voor zowel IPv4 als IPv6.

Voor opslag van videobeelden heeft de camera een ingebouwde kaartlezer voor een SD/SCHC geheugenkaart. Daarmee is het mogelijk om beelden van verschillende dagen op de camera zelf op te slaan, zonder gebruik te maken van externe geheugens. Power over Ethernet (IEEE 802.3af) zorgt ervoor dat de camera stroom ontvangt via de netwerkkabel, waardoor geen extra bekabeling nodig is. Dit zorgt voor een verlaging van de installatiekosten.

“De HDTV-prestaties van de AXIS Q1755 netwerkcamera sluiten aan bij vragen uit de markt om camera’s die details haarscherp kunnen weergeven in realistische kleuren”, aldus Edwin Roobol, Regional Manager Axis Communications voor Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Centraal Oost Europa. “Daarnaast is deze camera het bewijs dat uitzonderlijke kwaliteit zonder grote netwerkbelasting mogelijk is.”

De AXIS Q1755 netwerkcamera wordt ondersteund door videomanagement software van partners in het Application Development Partner programma en de AXIS Camera Station. De camera is vanaf heden beschikbaar via de gebruikelijke Axis-distributiekanalen en kost 1.299,-  euro (exclusief btw).