Warme zomer verhoogt kans op stroomschade huishoudens

dinsdag 11 juli 2006

Tips om stroomschade te voorkomen

Vianen, 11 juli 2006 – Elke zomer ontstaat in diverse Nederlandse huishoudens schade als gevolg van het zomerse weer door oververhitting, stroompieken en stroomuitval, vaak als gevolg van onweer. Zo veroorzaken blikseminslagen, die vaak een kracht hebben van een miljard volt, stroompieken en onderbrekingen. Daarnaast raken de netten van energiebedrijven overbelast door alle airconditioningsystemen die op volle toeren draaien. Energiebedrijven reageren hierop door hun uitvoervoltages aan te passen, wat soms leidt tot gevaarlijke stroompieken.

Vooral elektronische apparatuur is hier erg gevoelig voor. Met alle gevolgen van dien. De router van het thuisnetwerk werkt niet meer, het geluid van de home cinema set valt weg of de boiler houdt er mee op omdat de zekering is doorgebrand. Ook kan door stroomuitval of piekbelasting schade ontstaan aan computers of computerbestanden.

De schade die hierdoor ontstaat, is echter grotendeels te voorkomen als consumenten de volgende tips van APC ter harte nemen:
* Bescherm elektronische apparatuur, bijvoorbeeld de computer, door een spanningsbeveiliger. Deze zorgt ervoor dat stroom bij stroompieken wordt gestabiliseerd en apparatuur een gelijkmatige hoeveelheid stroom te verwerken krijgt.
* Kies een aparte spanningsbeveiliger voor verschillende soorten geleiders zoals elektrische bedrading, telefoonlijnen, datalijnen, en coax-kabels.
* Bepaal vooraf wat in ieder geval moeten blijven functioneren bij onweer, bijvoorbeeld het thuisnetwerk. Voorzie deze essentiële apparatuur van een UPS-systeem (Uninterrupted Power Supply). Dit is een apparaat dat bij uitval van de netspanning de stroomvoorziening voor een bepaalde tijd kan overnemen. Ook zijn UPS-systemen vaak in staat stroompieken veroorzaakt door bijvoorbeeld onweer te stabiliseren, zodat apparatuur alsnog met gelijkmatige stroom wordt gevoed.
* Vooral voor de computer kan het handig zijn om stroombeheer-software op de computer te zetten. Hiermee kan de gebruiker ervoor zorgen dat software automatisch en veilig wordt afgesloten in het geval van een stroomonderbreking.
* Kies een UPS-systeem met de mogelijkheid om extra batterijen aan te sluiten. Dit verlengt de gebruiksduur bij een stroomonderbreking.
* Vooral home cinema-systemen zijn erg gevoelig voor stroomschommelingen. Bescherm een dergelijk systeem daarom met een spanningsregelaar.
* Kies een spanningsbeveiliger die bij materiaalschade levenslange garantie biedt.
* Kies een UPS-systeem of overspanningsbeveiliger met gecertificeerde veiligheidsgarantie.
* Schakel in huis slechts een beperkt aantal apparaten op dezelfde stroomgroep.


Te koop

Overspanningsbeveiligers, kleine UPS-systemen en spanningsregelaars zijn te koop bij APC-verkooppunten. Via http://www.apc.com/tools/locator/ zijn de verkooppunten in de regio te vinden.