Betere service met nieuw IP-netwerk Bloemenveiling Aalsmeer

woensdag 14 juni 2006

Telindus installeert volledig geïntegreerd Cisco data- en telefonienetwerk
 
Aalsmeer, 13 juni 2006 – Bloemenveiling Aalsmeer gaat de komende maanden over op een volledig nieuw netwerk voor datacommunicatie en IP-telefonie (telefoonverkeer met behulp van internettechnologie). Daarmee kunnen telefonie- en PC-toepassingen in het veilingcomplex op een flexibele manier aan elkaar worden gekoppeld. Via het nieuwe netwerk, dat telefonie, datacommunicatie (waaronder e-mail), fax en video combineert, kan dan naast bellen en mailen ook gebruik gemaakt worden van databases, bellerprofielen en videoconferentie. De kwaliteit en betrouwbaarheid nemen toe, de onderhoudskosten dalen en de gesprekskosten (ook van internationaal bellen) kunnen op termijn omlaag. Het systeem is ‘toekomstvast’ en biedt mogelijkheden voor uitbreiding. Met 5.000 telefoonaansluitingen op het veilingcomplex heeft het project als ‘campusnetwerk’ een unieke schaalgrootte. Klanten van de veiling gaan eind 2006 iets van de innovatie merken als het netwerk ook op de nieuwe koperswerkplekken in de veilingzalen wordt gebruikt. In totaal investeert Bloemenveiling Aalsmeer bijna € 2 miljoen in de aanpassing van het datanetwerk en de vervanging van het oude telefonienetwerk.

Het huidige telefoonnetwerk was aan vervanging toe en het datanetwerk moest worden uitgebreid. De gekozen oplossing, op basis van Cisco-apparatuur, maakt gebruik van de meest recente technologie. De implementatie van het geheel is in handen van netwerkintegrator en ICT-dienstverlener Telindus. Het nieuwe netwerk is volledig IP-gebaseerd waardoor spraak, data én videoverkeer via één en hetzelfde netwerk afgehandeld kunnen worden. Daarbij is maximale beschikbaarheid het sleutelwoord. Het is voor Bloemenveiling Aalsmeer van groot belang dat de belangrijkste bedrijfsactiviteit, het veilen van de bloemen, altijd kan doorgaan. Ook moeten klanten altijd bij hun applicaties kunnen, bijvoorbeeld om op afstand in te kopen, het aanbod te bekijken, of de opbrengst van bloemen en planten te registreren.
 
Betrouwbaar netwerk
Het datacommunicatienetwerk van Bloemenveiling Aalsmeer is het centrale netwerk waarop al het bedrijfsverkeer, inclusief het veilingproces zelf, wordt afgewikkeld. Dit netwerk, dat eind juli klaar moet zijn, wordt opnieuw volledig dubbel uitgevoerd. Dat wil zeggen dat als ergens een storing optreedt, de veilingklok niet stil komt te staan. Extra apparatuur neemt dan het werk over.
 
IP-telefonie
Eind 2006 moet ook het nieuwe IP-telefonienetwerk klaar zijn. Al het telefoonverkeer wordt dan via een IP-centrale afgehandeld, gebruikmakend van hetzelfde netwerk als voor dataverkeer. Een groot deel van de huidige, analoge telefoontoestellen bij de veiling hoeft dankzij de inzet van een IP-converter niet vervangen te worden. De veiling hoeft hierdoor ook geen moment stilgelegd te worden voor de verbouwing en aanleg van nieuwe infrastructuur.
 
Telindus is voor Bloemenveiling Aalsmeer al jarenlang een betrouwbare leverancier met zeer veel kennis van het netwerk van de veiling. Aan de opdracht ging een selectie- en offertetraject vooraf. Dat bevestigde de juistheid van de keuze van Telindus als leverancier.