Haagse Hogeschool zet TOPdesk in bij opleiding Informatica

dinsdag 18 april 2006

De Haagse Hogeschool heeft de service management applicatie van TOPdesk gekozen voor gebruik in zijn opleiding Informatica. Met TOPdesk is de hogeschool in staat een levensechte werkomgeving na te bootsen en studenten meer inzicht te geven in ITIL en de praktische toepassing van een professionele service management applicatie.

De opleiding Informatica van de Haagse Hogeschool leidt op tot software engineer en telt ruim 2000 studenten. Het tweede jaar van de studie bevat een onderwijsblok met als thema Application Service Provider (ASP). Daarbij leren studenten door middel van een case in tien weken wat het onderhoud en beheer van informatiesystemen in de praktijk betekent. Hierbij ligt de nadruk op situaties waarbij er fysiek afstand is tussen de eindgebruiker en de beheerder. In deze gevallen is bijna altijd een helpdesk betrokken. Voor het beheer van de helpdesk maakt de Haagse Hogeschool gebruik van TOPdesk.

Snel aan de slag
“TOPdesk biedt hele goede mogelijkheden op onderwijskundig gebied”, vertelt Martin Reijnhoudt, docent Informatica bij de Haagse Hogeschool. Omdat het eenvoudig is in gebruik kunnen onze studenten snel aan de slag en hebben zij geen uitgebreide training nodig. Dit is ook noodzakelijk, omdat deze onderwijsmodule slechts tien weken in beslag neemt. Verder is het pakket heel flexibel doordat studenten zelf verschillende functies met bijbehorende taken binnen hun helpdesk kunnen instellen.”

De studenten van de Haagse Hogeschool werken met verschillende modules uit TOPdesk waaronder configuratiebeheer, incidentbeheer en projectbeheer. Naast de Haagse Hogeschool gebruiken ook twaalf ROC-instellingen TOPdesk in hun onderwijsprogramma.

Wolter Smit, algemeen directeur van TOPdesk: “Om studenten goed voor te bereiden op de beroepspraktijk is het van belang ook de praktische toepassing van IT-beheer en ITIL te laten zien. TOPdesk is zodanig ingericht dat het op een eenvoudige manier helpt lessen tastbaarder maken. Informaticastudenten leren op deze manier meer over de praktische toepassing van service management applicaties en doen zo al hele gerichte beroepservaring op.”